ANAF suspendă deciziile privind CASS pentru copii şi persoanele cu venituri sub salariul minim în 2012

Președintele ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, a dispus suspendarea emiterii și comunicării deciziilor privind regularizarea contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru anul 2012, potrivit unui comunicat al instituţiei. La începutul acestui an, ANAF a emis zeci de mii de decizii de plată a CASS calculat din oficiu la valoarea salariului minim.

08 mai 2015, 11:56
ANAF suspendă deciziile privind CASS pentru copii şi persoanele cu venituri sub salariul minim în 2012

Decizia a fost luată până la clarificarea normelor legale aplicabile în cazul persoanelor fizice care datorează contribuţii de asigurări sociale de sănătate, în conformitate cu reglementările Cap.2 și 3 ale Titlului IX privind persoanele care, la finele anului 2012, nu aveau vârsta de 18 ani împliniţi şi persoanele pentru care, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate este mai mică decât salariul de bază minim brut pe țară.

La începutul acestui an, zeci de mii de persoane au primit decizii de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru venituri obţinute exclusiv din dobânzi, chirii, dividende sau alte surse. Surpriza a fost imensă, mai ales, că, în multe cazuri, veniturile nici măcar nu existau, fiind vorba de alocaţii pentru copii primite în conturi bancare sau dividende distribuite şi neplătite, notează capital.ro. Fiscul a calculat din oficiu contribuţiile în funcţie de salariul minim brut, aşa cum prevede Codul fiscal.