ANAF: Tariful pe oră al zilierului va fi calculat în funcţie de salariul minim pe ţară

ANAF: Persoanele care lucrează cu zilieri vor fi obligate să asigure securitatea şi sănatatea în munca a zilierilor şi să ofere acestora, în mod gratuit, echipamente individuale de protecţie adecvate activităţii desfăşurate, se arată intr-un proiect de lege adoptat recent de parlamentari. Acelaşi document stabileşte că plata zilierilor se poate face inclusiv electronic, la sfârşit de săptămână, şi că tariful pe oră pentru acest tip de servicii se va raporta la salariul minim brut pe ţară.  

13 feb. 2014, 13:48
ANAF: Tariful pe oră al zilierului va fi calculat în funcţie de salariul minim pe ţară

ANAF: Zilierul reprezintă persoana fizică ce are capacitate de muncă şi care desfăşoară activităţi necalificate, cu caracter ocazional, pentru un beneficiar, scrie avocatnet.ro. Activitatea zilierului este reglementată de Legea privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri.

Citeşte şi Zilierii vor putea să primească şi ajutoare sociale

Acest act normativ va fi modificat în perioada următoare, după ce Parlamentul a adoptat Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii.

Mai precis, documentul a primit aviz pozitiv din partea senatorilor in  noiembrie 2013, iar in 11 februarie 2014 el a fost avizat si de deputati, cu 260 voturi „pentru” si 12 „impotriva”. Având în vedere că Camera Deputatilor este for decizional, proiectul si-a incheiat, practic, traseul legislativ în Parlamentul României, iar pentru ca prevederile sale să intre în vigoare, el mai trebuie doar promulgat de preşedintele Traian Băsescu şi publicat in Monitorul Oficial.

Citeşte şi Senat: Minorii între 15 şi 16 ani pot fi zilieri doar cu acordul părinţilor

Potrivit reglementarilor ce urmează a fi introduse, cuantumul remuneraţiei brute orare stabilite de părţi nu poate fi mai mic decât valoarea/oră a salariului de baza minim brut pe ţară garantat în plată. Normele încă în vigoare stabilesc ca remuneraţia brută nu poate fi mai mică de 2 lei/oră şi nici mai mare de 10 lei/oră.