ANAF va putea pune poprire și pe investițiile financiare și asigurările de viață! Câți români riscă să fie vizați dacă nu-și plătesc taxele și impozitele

ANAF va putea pune poprire și pe asigurările de viață și alte produse financiare, cu scopul de a recupera taxele și impozitele neachitate. În prezent, poprirea poate fi făcută doar pe conturile bancare ale rău-platnicilor.
Irina Dumitrescu
05 dec. 2024, 09:13
ANAF va putea pune poprire și pe investițiile financiare și asigurările de viață! Câți români riscă să fie vizați dacă nu-și plătesc taxele și impozitele

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) își extinde posibilitățile de recuperare a datoriilor din taxe și impozite. Va putea pune poprire și pe asigurările de viață de orice tip și pe alte produse financiare deținute de persoane fizice și juridice rezidente în România, pentru a recupera datoriile din taxe și impozite neachitate, susțin surse din mediul fiscal, citate de economica.net.

”Până în prezent, ANAF colecta prin popriri doar ceea ce exista pe conturile curente de la bănci, atât la persoane fizice, cât și juridice. Acum se extinde această posibilitate la toate produsele financiare, asigurări, fonduri de imvestiții, conturi individuale de investiții etc”, spun sursele citate.

În România existau, la sfârșitul anului trecut, circa 1,8 milioane de polițe de asigurare de viață, însă nu toate vor putea fi vizate de o eventuală poprire. Motivul? Pentru a putea face obiectul unei popriri, asigurarea trebuie să aibă și o componentă de acumulare sau de investiții, însă există și polițe de viață simple, care presupun doar plata unei indemnizații pentru familia celui asigurat, în caz de deces sau invaliditate permanentă.

Totodată, totalul românilor care investesc în fonduri a depășit anul acesta 700.000 – număr record. Rezultă, așadar, cel puțin 2-2,5 milioane de oameni care s-ar putea trezi cu noua poprire plănuită de Fisc.

Pe de altă parte, fondurile de investiții au atins anul acesta un nivel record de participanți, în condițiile în care peste 700.000 de români investesc în acest mod. Așadar, în total, cel puțin 2-2,5 milioane de oameniu sunt vizați de schimbarea legislației în ceea ce privește popririle făcute de ANAF.

În prezent, ANAF poate pune poprire doar pe conturile bancare ale datornicilor. Asigurările nu pot face obiectul popririi, conform prevederilor Codului civil: ”Creditorii asiguratului nu au dreptul să urmărească indemnizația de asigurare cuvenită beneficiarilor asigurării sau moștenitorilor asiguratului după caz”.

Citește și Preț porc de Crăciun 2024. Cât costă un porc în viu de 100 de kg înainte de sărbători. Sfaturi importante de la ANSVSA pentru cei care cumpără din piețe sau târguri

O modificare legislativă va permite însă ANAF să-și lărgească zonele unde poate pune popriri. Astfel, după ce va intra în vigoare un proiect de ordin privind transparența în recuperarea creanțelor, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va trebui să pună la dispoziția Fiscului, până la 31 iulie 2025, toate informațiile legate de existența unor polițe de asigurare de viață, valoarea existentă în sold, stadiul în care se află acestea, dacă au fost sau nu făcute trageri parțiale și dacă a fost sau nu încasată polița de asigurare.

Tot ASF va trebui să furnizeze ANAF informații privind orice alte plasamente financiare, cele de pe piața de capital, deținute de rezidenții români. Termenul de furnizare a acestor informații este același – 31 iulie 2025.

Nu toate produsele financiare vor putea fi însă obiectul unei popriri și, ulterior, al unui transfer în contul creanței bugetare. În această din urmă categorie sunt fondurile de pensii și facultative și obligatorii, majoritatea tipurilor de asigurări, de regulă cele non-viață, care sunt majoritare pentru persoanele juridice – cei mai mari datornici la bugetul de stat.

Proiectul legislativ este un ordin comun al președinților ANAF și ASF privind asistența reciprocă în materie de recuperare a creanțelor legate de taxe, impozite, drepturi și alte măsuri, care se va pune în practică pentru aplicarea dispozițiilor art. 5 din Directiva 2010/24/UE. Ordinul stabilește că ASF va trebui să raporteze ANAF situația tuturor asigurărilor de viață și a altor produse financiare (investiții în fonduri) contractate de persoane fizice rezidente pe teritoriul României.

Pentru a putea fi pus în funcțiune procesul de colectare a creanțelor bugetare restante, este necesar ca ANAF să știe cui să i se adreseze. De aceea, este necesar un sistem de raportate a unor informații către ANAF, așa cum deja fac băncile, iar în acest context a apărut ordinul comun al ANAF și ASF.

Cereri pentru informații similare erau venite și din partea altor state UE cu care România face schimb de date fiscale conform acordurilor încheiate sau regulamentelor europene. La acest capitol, România era restantă. Primul termen de raportare este 31 iulie 2025.

Citește și Anunț important pentru toți românii care au cont la Raiffeisen Bank. Trebuie să se prezinte de urgență la ghișeu înainte de Crăciun

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Facultatea de top în care nu intră oricine, dar pe care mulți o fac degeaba. Mii de studenți sunt revoltați de situație – constată că nu se pot angaja după ce încheie studiile
Capital.ro
Regulă nouă pentru permisul de conducere. Cursul a devenit obligatoriu de la 1 iulie
Playtech.ro
Vești proaste pentru cei care stau în chirie. Vor fi afectați direct de creșterea impozitului pe locuințe
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Dispozitivele AI ne urmăresc. Ce trebuie să faci pentru a-ți păstra intimitatea
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Din 7 iulie, Digi, Orange, Vodafone și Telekom vor bloca apelurile din afara României care afișează în mod înșelător...
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit cel mai iubit actor și prezentator: A plecat ca un adevărat gentleman
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Scapi de toate problemele cu inima! Un singur lucru trebuie adăugat la fiecare masă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună