ANAF verifică dacă retailerii respectă reducerile de preţuri la produsele de bază. Şi ANPC dă sfaturi utile

ANAF a început din această lună controalele privind adaosul comercial practicat pe tot lanțul de distribuție până la retaileri

26 aug. 2023, 16:36
ANAF verifică dacă retailerii respectă reducerile de preţuri la produsele de bază. Şi ANPC dă sfaturi utile
Primul lanţ de supermarketuri din România care a redus preţurile şi cu 50%. Lista produselor alimentare mai ieftine

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) anunță că a început din 3 august controale la retaileri pentru a verifica dacă respectă Ordonanța de Urgență privind reducerea adaosurile comerciale pentru cele 14 alimente de bază, potrivit unui răspuns al ANAF, la solicitarea Economedia.

„Având în vedere solicitarea dumneavoastră, înregistrată la SCRPMM-ANAF cu nr. A_RPC_714/2023, în contextul intrării în vigoare a OUG nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare, vă comunicăm faptul că, începând cu data de 03.08.2023 au fost demarate verificări la operatori economici care comercializează produse ce intră sub incidența actului normativ. În primă fază, pentru o evaluare preliminară a evoluției prețurilor, au fost selectați operatori economici reprezentativi din punct de vedere al volumului vânzărilor către populație. Evaluarea realizată indică zona de intervenție operativă adecvată. Totodată, la nivel național, controalele au fost inițiate la operatori economici care au efectuat operațiuni de import și achiziții intracomunitare cu o serie de produse precum legume, fructe, carne și zahăr”, potrivit unui răspuns ANAF la solicitarea Economedia.

Facturile ar putea bubui la iarnă, românii ar putea rămâne fără prețuri plafonate. Anunţ de la Guvern: „Este o presiune majoră asupra bugetului”
Conform reprezentanților ANAF, controalele vor viza adaosul comercial practicat pe tot lanțul de distribuție, respectiv circuitul comercial național, de la importator sau achizitor intracomunitar, până la comerciantul cu amănuntul.

ANAF mai transmite că aceste controale vor fi extinse și asupra altor categorii de produse și operatori economici.

„Prevederile OUG nr. 67/2023 le sunt aplicabile tuturor contribuabililor care comercializează produsele respective, indiferent de mărimea acestora. Însă, având în vedere resursele instituționale limitate și luând în considerare că atribuțiile principale ale ANAF se regăsesc cu precădere în zona de administrare a creanțelor fiscale, pentru eficientizarea activității, a fost necesară o prioritizare a acțiunilor de control și selectarea unui eșantion reprezentativ de operatori economici la care să fie inițiate verificări”, mai transmite ANAF.

Reamintim că de 1 august 2023 a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență a Guvernului care stabilește măsuri temporare de combatere a creșterii excesive a prețurilor la 14 grupe de alimente de bază: pâine, lapte, brânză, iaurt, făină, mălai, ouă, ulei de floarea-soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeți vrac și zahăr.

ANPC – Recomandări pentru verificarea reducerilor de preț

Referat-si-ordin-1

Directorul general în ANPC Paul Anghel transmite, într-o postare pe Facebook, recomandări pentru verificarea reducerilor de preț și precizează care sunt drepturile consumatorilor la achiziționarea unor bunuri.

Consiliul Concurenţei: Preţurile medii ale alimentelor de bază au scăzut în prima săptămână din august cu până la 43%
”Reducerile de preț, într-o anumită perioadă, sunt binevenite atât pentru consumatori, cât și pentru operatorii economici. Pentru a beneficia de aceste reduceri și pentru a le fi respectate interesele economice, consumatorii trebuie să se informeze cât mai complet asupra produselor pe care intenționează să le achiziționeze și să acorde atenție tuturor detaliilor, în special în perioada reducerilor de prețuri”, a scris pe Facebook, Paul Anghel.

Acesta apreciază că este recomandat să se verifice prețurile prin consultarea site-urilor care afișează prețuri comparative pentru același produs, practică ce a dus la îmbunătățirea constantă a modalităților de prezentare a prețurilor și reducerilor de către magazinele online, scrie News.ro

Pentru cumpărături avantajoase în perioada ofertelor de iarnă, citiți cu atenție caracteristicile produsului și verificăți dacă acesta corespunde cu adevărat dorințelor și nevoilor dvs.

Cumpărăturile din această perioada pot fi făcute în deplină siguranță dacă:

• Întocmiți o lista cu produsele pe care doriți să le cumpărați și cu prețurile actuale ale acestora. Astfel veți fi informat cu privire la reducerile de prețuri;

• Verificați stocul existent;

• Verificați prețul afișat și dacă acesta este integral (conține sau nu TVA);

• Verificați dacă prețul include și costul de livrare;

• În cazul în care comandăți online, verificăți, înainte de a trimite comanda, dacă prețul fiecărui produs din coșul de cumpărături este același cu prețul redus indicat atunci când ați ales produsul;

• Dacă aveți nelămuriri, contactați comerciantul prin telefon pentru a cere informațîi suplimentare asupra produsului, serviciilor post-vânzare sau a condițiilor de livrare. Modul în care comerciantul răspunde la aceste întrebări va poate oferi indicii asupra seriozității vânzătorului.

Comerciantul este obligat să informeze corect și complet consumatorii, oferind, printre altele, următoarele informații:

  • Datele de identificare (denumirea, adresa poștală și electronică, numărul de telefon, numărul de înregistrare în registrul societăților comerciale și cel de înregistrare fiscală etc);
    Caracteristicile esențiale ale produsului;
    Prețul cu toate taxele incluse;
    Cheltuielile de livrare, dacă este cazul;
    Modalitățile de plata și de livrare;
    Perioada de valabilitate a ofertei sau a prețului;
    Durata minimă a contractului, în cazul contractelor care prevăd furnizarea curentă sau periodică a unui produs;
    Funcționalitatea, compatibilitatea și interoperabilitatea bunurilor cu elemente digitale, a conținutului digital și a serviciilor digitale;
    Existența și modul de exercitare a dreptului de denunțare unilaterală a contractului.

”Recomand consumatorilor să citească recenziile privind produsele oferite online, care pot da indicii despre calitatea acestora sau despre seriozitatea comerciantului. Acesta este obligat să ofere acces consumatorilor la toate recenziile privind produsele și să garanteze faptul că recenziile publicate provin de la consumatorii care au utilizat sau au achiziționat efectiv produsul”, a mai transmis directorul ANPC:

În plus, pentru contractele încheiate pe piețele online (de intermediere vânzări între comercianți și consumatori) consumatorul trebuie să știe că orice furnizor de piață online (proprietarul website-ului de intermediere) este obligat să furnizeze următoarele informațîi într-o secțiune specifică a interfeței online, care este direct și ușor accesibilă de pe pagină unde sunt prezentate ofertele:

dacă partea terță care oferă produsele este sau nu un comerciant – persoană juridică și în cazul în care nu este un comerciant – persoană juridică ci o persoană fizică care vinde, să specifice faptul că drepturile consumatorilor care decurg din legislația în materie de protecție a consumatorilor nu se aplică contractului încheiat;
la furnizarea de rezultate că răspuns la o căutare efectuată online de către un consumator, furnizorul de piață online este obligat să specifice în mod clar într-o secțiune specifică a interfeței de pe pagină unde sunt prezentate ofertele, existența oricărei publicități plătite sau a oricărei plăți specifice pentru asigurarea unei încadrări pe o poziție mai bună în ierarhie a produselor în cadrul rezultatelor căutării.
”Pentru siguranța contului dumneavoastră, când doriți să achiziționați online cu plata prin card bancar, căutati „https” în adresa URL și o pictograma de lacăt în bară de adrese. Acestea semnalează că site-ul este conceput pentru a fi sigur. În cazul plăților făcute cu cardul, nu transmiteți niciodată codul PIN al cardului din 4 cifre și parole bancare, dacă primiți orice corespondență care pare a fi de la comerciant, prin care vi se solicită acest lucru”, a mai transmis Anghel.

 

Potrivit acestuia, trebuie să aveți în vedere următoarele:

Cum trebuie afișat prețul?

Indiferent că este vorba de un magazin online sau de unul clasic, prețul trebuie întotdeauna afișat clar, lizibil, în lei și cu toate taxele incluse (TVA și alte taxe suplimentare, dacă este cazul).

Există mai multe comparatoare de prețuri unde poate fi verificată evoluția în timp a prețurilor produselor. Această posibilitate oferă consumatorului mai mult control asupra deciziei sale și face că magazinele să evite, în general, afișarea unor reduceri nereale.

Care sunt regulile privind reducerea de preț?

Prețul redus trebuie să fie inferior prețului de referință / prețului anterior

Prețul de referință / prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preț practicat în același spațiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de dată aplicării prețului redus.

În cazul produselor susceptibile de a se deteriora sau a se perima rapid, prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preț practicat de vânzător în aceeași suprafață de vânzare în perioada ultimelor 10 zile înainte de dată aplicării reducerii de preț.

În cazul produselor prezente la comercializare într-o perioada mai mică de 30 de zile, prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preț practicat de vânzător în această perioada înainte de dată aplicării reducerii de preț. Vânzătorul trebuie să indice într-un mod clar, lizibil și ușor de identificat perioada în care prețul anterior a fost aplicat.

Orice anunț de reducere de preț exprimată în valoare absolută sau în procent trebuie efectuat vizibil, lizibil și fără echivoc pentru fiecare produs sau grupa de produse identice:

• fie prin menționarea noului preț lângă prețul anterior, barat;

• fie prin mențiunile „preț nou”, „preț vechi” lângă sumele corespunzătoare;

• fie prin menționarea procentului de reducere și a prețului nou care apare lângă prețul anterior, barat.

Când se consideră contractul încheiat?

Pentru magazinele clasice, contractul este considerat a fi încheiat în momentul în care plățiți și primiți bunul. În cazul magazinelor online, contractul este considerat a fi încheiat în momentul confirmării, pe suport durabil, de către comerciant, a acceptării comenzii dvs.

Puteți renunta la achiziție după ce ați încheiat contractul?

În cazul magazinelor clasice, legea NU vă dă dreptul de a renunța la contract. Odată achiziționat un bun, acesta nu mai poate fi înlocuit sau contravaloarea acestuia să va fie rambursată decât dacă este defect, aplicându-se aici regulile privind garanțiile.
Pentru magazinele online, legea stabilește un termen de 14 zile calendaristice de la momentul primirii bunului în care puteți renunta la achiziție, fără a oferi vreun motiv și fără costuri suplimentare. Unele magazine online, ca parte a politicii lor comerciale, au extins acest termen la 30 sau chiar 60 de zile, însă trebuie să verificăți acest lucru cu fiecare comerciant în parte. Termenul de 14 zile se poate prelungi cu încă 12 luni în cazul în care comerciantul nu a menționat expres despre existența dreptului de returnare a produselor.
Dacă vânzătorul nu trimite un curier pentru ridicarea bunului, va trebui să plățiți returul.