Analiştii bancari: BNR ar putea reduce dobânda cheie la 2,25%. Nou semnal pentru ieftinirea dobânzilor

Dobânda de politică monetară ar putea fi redusă la 2,25% pe an în şedinţa de politică monetară a Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României din 4 februarie, susţin analiştii care au participat la un sondaj intern realizat în cadrul Asociaţiei Analiştilor Financiar - Bancari din România (AAFBR), transmite Agerpres.

02 feb. 2015, 12:35
Analiştii bancari: BNR ar putea reduce dobânda cheie la 2,25%. Nou semnal pentru ieftinirea dobânzilor

„Conform opiniilor exprimate de participanţii la un sondaj intern în cadrul Asociaţiei Analiştilor Financiar – Bancari din România (AAFBR), Banca Naţională a României ar putea reduce dobânda de politică monetară la 2,25% la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie de miercuri, 4 februarie 2015. Majoritatea persoanelor care au participat la sondaj consideră că rezervele minime obligatorii ar putea fi menţinute constante în luna februarie, atât la pasivele în lei cât şi la cele în valută. Posibila decizie de reducere a dobânzii de politică monetară cu 25 de puncte de bază de la începutul lunii februarie ar putea fi urmată de încă un pas similar până la finalul anului, cele mai multe estimări pentru orizontul decembrie 2015 fiind de 2%”, se arată într-un comunicat al AAFBR.

În paralel, cei mai mulţi dintre participanţi estimează reducerea rezervelor minime obligatorii la pasivele în lei până la 8% în decembrie 2015, precum şi a celor aferente pasivelor în valută până la 10% în decembrie 2015.

„Estimările pentru decembrie 2016 arată un nivel posibil al dobânzii de politică monetară de 2%. Ele variază între un minim de 1,5% şi un maxim de 2,75%, un număr de participanţi la sondaj prognozând un ciclu de majorare a dobânzii în 2016. Rezervele minime obligatorii ar putea fi reduse în continuare pe parcursul anului 2016, până la 6% în cazul celor în lei şi 8% în cazul celor în valută”, se mai spune în comunicatul AAFBR.

Banca Naţională a României a redus, în 2014, dobânda de politică monetară de la 4% pe an, la începutul anului, la 2,5% pe an, în prezent.

AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în luna ianuarie 2008 şi care reuneşte în rândurile sale aproximativ 60 de profesionişti care activează în sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital, companii din economia reală.