Analiştii CFA: Viitorul economic al României este în pericol. Modificările propuse de Guvern aduc grave prejudicii sistemului financiar

CFA România, asociaţia analiştilor financiari certificaţi Chartered Financial Analys, a avertizat, joi, că modificările propuse de Guvern aduc grave prejudicii sistemului financiar.

19 dec. 2018, 15:36
Analiştii CFA: Viitorul economic al României este în pericol. Modificările propuse de Guvern aduc grave prejudicii sistemului financiar

Marţi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovic, a anunţat că participanţii la fondurile de pensii administrate privat din Pilonul II se vor putea retrage înainte de termen pe bază de cerere, începând de anul viitor, după minimum 5 ani de participare, iar comisionul de retragere înainte de termen este de 2% din valoarea activelor cuvenite.

„Modificările recente anunţate de Guvern în ceea ce priveşte fondurile de pensii administrate privat – Pilonul II, elimină ceea ce este, pentru majoritatea românilor, singurul instrument de economisire şi şansa la un trai decent la vârsta pensiei”, se arată în comunicatul CFA Romania.

Analiştii avertizează că, prin măsurile anunţate, Guvernul practic transmite un mesaj administratorilor de fonduri de a se retrage din piaţă, având în vedere cerinţe de capital mărite şi până la de 20 de ori, în condiţiile în care veniturile din administrare vor scădea de asemenea dramatic.

„Posibilitatea de a retrage contribuţiile virate după primii cinci ani este de asemenea un „măr otrăvit”. Sub aparenţa beneficiilor unei lichidităţi imediate, se afectează stabilitatea financiară pe termen lung a milioane de români, iar statul îşi creează premisele de a reîntregi contribuţiile la pilonul de stat, fără a garanta pensiile viitoare”, se arată în comunicat.

CFA România avertizează că, în condiţiile în care evoluţiile demografice sunt îngrijorătoare, o astfel de măsură este un atac la bunăstarea pe termen lung a românilor.

„În plus, se va alimenta şi mai mult spirala inflaţionistă în care ne aflăm deja, şi care va „muşca” serios atât din veniturile curente cât şi din economiile de-o viaţă ale românilor. Prin aceste măsuri, Guvernul îşi creează singur premisele îngrijorătoare de creştere substanţială a costurilor de finanţare a deficitului bugetar, iar aceste costuri crescute le vom plăti tot noi, din impozite şi taxe”, se arată în comunicat.

Asociaţia avertizează că măsurile anunţate pentru sectoarele de utilităţi, telecomunicaţii şi cel bancar vor afecta grav Bursa de Valori Bucureşti, ale cărei volume, în proporţie de peste trei pătrimi, sunt generate de societăţi din aceste industrii.

„Costuri crescute ale creditelor bancare, ale telecomunicaţiilor şi ale utilităţilor, inclusiv accizele, vor eroda substanţial traiul de zi cu zi al românilor şi vor limita accesul acestora la bunuri şi servicii de calitate”, se arată în comunicat.

Analiştii avertizează că impozitarea sistemului bancar în funcţie de evoluţia indicelui ROBOR, care în sine este o expresie a inflaţiei generate de măsuri anterioare ale acestui Guvern, denotă o neînţelegere a mecanismelor de funcţionare a economiei de piaţă şi creează un precedent periculos.

În prezent, CFA Romania are peste 230 de membri, majoritatea deţinători ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA®) sau candidaţi pentru unul din cele 3 niveluri ale examinării care conduce la acordarea acestui titlu.