Analiștii economici anunţă cele mai mari scumpiri din ultimii 20 de ani. Un nou record pentru ROBOR

10 05. 2022, 11:29

România se va confrunta cu cele mai mari scumpiri din ultimii 20 de ani. ROBOR  la trei luni a crescut  la 5,21%, faţă de 5,20%, nivelul din şedinţa precedentă, și a ajuns la cea mai ridicată valoare din 28 martie 2013 şi până acum, potrivit Economica.net.

ROBOR la şase luni a crescut la 5,32%, faţă de 5,31%, nivelul din şedinţa precedentă, şi a atins cea mai mare valoare din 3 aprilie 2013 şi până acum.

La începutul anului 2022, ROBOR la trei luni era de 3,02%, iar ROBOR la şase luni era la 3,14%.

Citeşte şi: Vouchere de 250 de lei pentru românii cu veniturile mici. Când vor putea fi folosite tichetele sociale

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

Citeşte şi: Creștere puternică a salariului mediu net, în 2022. Cât de mult a scăzut numărul șomerilor după încheierea restricțiilor anti-COVID

Analiştii anunţă cele mai mari scumpiri din ultimii 20 de ani

BNR are o nouă şedinţă de politică monetară, unde piaţa se aşteaptă la o creştere a dobânzii de referinţă de la 3% direct la 4%, şi nu la 3,5%, având în vedere că pasul de creştere de până acum al Băncii Naţionale era de 0,5%. Deja băncile au inclus această creştere a dobânzii pe piaţa interbancară, unde ROBOR la trei luni, cel mai urmărit indicator, a crescut vineri la 5,2%.

În martie inflaţia a fost în România de 10,15%, iar pentru lunile următoare piaţa se aşteaptă la o inflaţie de 12-13%, dacă nu chiar 15% având în vedere creşterile de preţuri din economie.

Analistii spun ca la cum evoluează lucrurile cu această explozie a inflaţiei peste tot în lume şi o creştere mai mare a dobânzilor, BNR va ajunge mult mai rapid la o dobândă de 5,5%, şi asta mai degrabă pentru a ţine pasul cu băncile centrale din regiune decât pentru a controla inflaţia. Toate băncile centrale mari din lume au pierdut lupta cu inflaţia, spune ele din cauza razboiului din Ucraina.