Analiştii economici despre creşterea-record a PIB-ului: Se estimează o creştere economică de peste 3%

Anunțul de ieri al INS și Eurostat privind creșterea economică de 4,3% în primul trimestru din 2015 față de aceeași perioadă a anului trecut a reprezentat știrea zilei de ieri în România. Analiștii economici și-au prezentat în presă opiniile privind această „surpriză pozitivă uriașă", unii estimând că România va avea un PIB cu aproape 4% mai mare în 2015 față de anul trecut. 

14 mai 2015, 13:57
Analiştii economici despre creşterea-record a PIB-ului: Se estimează o creştere economică de peste 3%

Mai mulți analiști economici renumiți au declarat miercuri că, deși se așteptau la un spor economic, amplitudinea creșterii din T1 i-a luat prin surprindere. Economistul Cristian Socol anticipează că PIB va crește anul acesta cu peste 4% în contextul reducerii TVA și relansării creditării. Florin Citu a declarat că economia României crește mult mai rapid decât o arătau indicatorii. De asemenea, economistul Bogdan Glavan a salutat creșterea economică. 

Reprezentantul Piraeus Bank, Camil Apostul, a declarat că existau așteptări privind rezultatele economice, dar „amplitudinea creșterii ne-a luat prin surprindere”. Radu Crăciun, economistul șef al BCR, a spus că nivelul de creștere „este semnificativ mai mare decât așteptările pieței”, iar acum „exista premisele ca sentimentul îmbunătățit al consumatorilor să se transmita gradual și către mediul de afaceri”. Mai mult, analiștii ING au subliniat că România a avut parte de „o surpriză pozitivă uriașă”. 

Reprezentanții publicației internaționale de profil Bloomberg au subliniat că Guvernul vrea ca România să ajungă mai repede din urmă economiile avansate din Europa, în încercarea sa de a adera la zona euro în 2019, bazându-se în primul rând pe exporturile de la nivelul industriei și impulsionarea consumului prin scăderea TVA. 

Susținând datele INS și Eurostat, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a anunțat joi că România va înregistra în una dintre cele mai rapide creşteri economice din Europa emergentă, de 3% în 2015 şi 3,2% în 2016, iar Creşterea încrederii în industrie şi reducerea stocurilor ar putea conduce la creşterea investiţiilor din România. 

Recent, și Comisia Europeana și-a îmbunătățit ușor estimările privind creșterea economică a României în 2015 până la 2,8%, față de avansul de 2,7% pe care îl preconiza în luna februarie. 

Așadar, cea mai mare parte a analiștilor și publicațiilor românești au prezentat miercuri datele INS și Eurostat care arată că România a avut în primul trimestru din 2015 cea mai mare creștere economică din UE, față de T1 din 2014. De altfel, aceasta a fost cea mai importantă știre a zilei, ca număr de articole pe aceeași temă. 

PIB a fost mai mare cu 1,6% în termeni reali în primul trimestru din acest an față de trimestru IV din 2014, iar comparativ cu perioada similară a anului trecut a înregistrat o creștere cu 4,3% pe seria brută și cu 4,2% pe seria ajustată sezonier, potrivit datelor semnal publicate de Institutul Național de Statistică.