Analistul Ionel Blănculescu: Declaraţia Consiliului Fiscal privind rectificarea bugetară nu are bază

Ionel Blănculescu, consilierul onorific pe probleme economice al premierului Victor Ponta, a realizat o analiză pentru a demonstra contrariul afirmaţiilor Consiliului Fiscal privind "estimărilor nerealiste" privind veniturile incluse în rectificarea bugetară.

16 aug. 2013, 12:12
Analistul Ionel Blănculescu: Declaraţia Consiliului Fiscal privind rectificarea bugetară nu are bază

„Consiliul Fiscal notează că execuţia veniturilor bugetare totale în primele şase luni ale anului arată o „nerealizare semnificativă”, echivalată cu un „eşec major” în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, în contextul în care bugetul prevede o majorare de 52,3% faţă de sumele atrase în 2012, iar la execuţia la 6 luni relevă o diminuare de 5%. Actualizând datele referitoare la absorbţia fondurilor europene cu realitatea intrărilor de bani europeni de peste câteva zile, de la nivelul limită analitat de Consiliului Fiscal, valabil la 30 iunie, situaţia aflându-se într-o dinamică certă, observăm că în luna iulie, deci în luna a şaptea, care nu a intrat în evaluările acestuia, de la UE au intrat în ţară 730 de milioanre de euro, total intrărilor, şi pentru primele zile din august, a ajuns la 1,47 miliarde de euro, adică aproximativ 60% din estimările extrem de ambiţioase ale anului 2013″, afirmă analistul Ionel Blănculescu.

Citeşte şi Comisia Europeană: Suntem confortabili cu cifrele incluse în rectificarea bugetară din România

În perspectiva acestei analize, consilierul pe probleme economice al lui Victor Ponta afirmă că concluziile Consiliului Fiscal se dovedesc eronate, fiind vorba de o performanţă guvernamentaşă, respectiv de triplarea, într-un termen relativ scurt, de la 7% la 21% a ratei de absorbţie a fondurilor europene.

„Probabil pe viitor, Consiliul Fiscal ar trebui să evite să genereze diverse încadrări, verdicte sau sentinţe şi să se rezume la activitatea de analiză şi evaluări macroeconomice. Folosirea extrapolării unei situaţii a veniturilor bugetare din semestrul I al anului pentru întreaga perioadă a acestuia, ca metodă de previziune financiară, folosită probabil de Consiliul Fiscal şi în cazul celorlalte capitole de venituri bugetare, cel puţin în cazul Romaniei, poate conferi surprize, ceea ce s-a mai văzut în ultimii ani, conducând la concluzii eronate”, afirmă Blănculescu.

Analistul economic concluzionează că se impune o comunicare mult mai eficientă între Ministerul Finanţelor Publice, în special secţiunea „Buget” şi Consiliul Fiscal, atât pe dimensiunea cantitativă, cât mai ales pe cea calitativă.

Citeşte şi Cristian Socol: Comisia Europeană confirmă deciziile corecte ale Guvernului