Analiza pieței muncii din România, de la Jooble: Unde să îți cauți un job în contextul reducerii numărului de posturi vacante

În ultimul deceniu, piața muncii din România a trecut printr-o serie de transformări importante, provocate de factori economici, tehnologici și demografici. În anumite domenii, reducerea numărului de posturi vacante a devenit o provocare majoră pentru cei care își caută un job.
Alina Costache
10 iun. 2024, 13:33
Analiza pieței muncii din România, de la Jooble: Unde să îți cauți un job în contextul reducerii numărului de posturi vacante

Din păcate, acest fenomen îi determină pe mulți profesioniști să își caute locuri de muncă în Olanda, Germania, Franța sau alte țări din Europa de vest. Alții preferă să se reorienteze către meserii ”clasice” care se reîntorc în trendul recrutărilor și devin din ce în ce mai bine plătite, cum ar fi locuri de muncă de lăcătuș mecanic, electrician sau instalator.

În acest context, este esențial să înțelegem unde să căutăm cele mai bune oportunități de angajare și cum să ne adaptăm strategiile pentru a face față acestor provocări. În continuare, cu ajutorul experților de la agregatorul de locuri de muncă Jooble, vă oferim câteva informații utile în acest sens.

 

Contextul reducerii numărului de posturi vacante

Scăderea actuală a numărului de posturi vacante în anumite domenii poate fi atribuită mai multor factori:

 • Automatizarea și digitalizarea – multe companii investesc în tehnologii care reduc necesarul de forță de muncă.
 • Consolidarea pieței – firmele se concentrează tot mai mult pe eficientizarea operațiunilor și reducerea costurilor, ceea ce poate duce la mai puține oportunități de angajare.
 • Crize economice – recesiunile și instabilitatea economică pot determina companiile să fie mai precaute în ceea ce privește angajările.

Sectoarele cu oportunități de angajare

Chiar și în condițiile reducerii numărului de posturi vacante, anumite sectoare continuă să ofere multe oportunități de angajare. Domeniile în care cererea de forță de muncă rămâne robustă includ:

 1. Tehnologia informației (IT)

Industria IT este una dintre cele mai dinamice din România. Cererea de specialiști în software, dezvoltare web, securitate cibernetică și inteligență artificială este în continuă creștere.

 1. Sănătate și medicină

Sistemul medical din România are nevoie de mulți profesioniști calificați pentru a face față provocărilor demografice și de sănătate. Posturile de medici, asistenți medicali, farmaciști și tehnicieni de laborator sunt în creștere constantă.

 1. Educație și formare profesională

Educația este un sector vital, iar necesitatea de profesori și formatori competenți este permanentă.

Este în continuare nevoie de profesori, educatori și formatori, în special în mediul rural și pentru programele de formare profesională.

 1. Logistică și transport

Dezvoltarea comerțului electronic a generat și creșterea cererii pentru servicii de logistică și transport. În consecință, se recrutează la greu pentru pozițiile de șoferi de camion, gestionari de depozit și coordonatori de logistică.

 1. Energie și resurse naturale

Sectorul energiei, inclusiv cea regenerabilă, este în expansiune și necesită forță de muncă calificată.

Inginerii, tehnicienii și specialiștii în managementul resurselor sunt foarte căutați, în special cei specializați în domenii de nișă, cum ar fi energia eoliană sau solară.

Strategii pentru a găsi un job în condițiile reducerii numărului de posturi vacante

 1. Networking – mulți angajatori preferă să recruteze pe baza recomandărilor. Astfel, construirea unei rețele de contacte profesionale poate fi de mare folos. Participați la evenimente profesionale, conferințe și workshopuri pentru a cunoaște persoane din domeniul care vă interesează.
 1. Flexibilitate și adaptabilitate – fiți deschiși la oportunitățile din afara ariei voastre tradiționale de competență. Dezvoltați-vă abilitățile transferabile și arătați-vă disponibilitatea pentru relocare sau pentru a accepta roluri temporare, care pot duce în timp la o angajare permanentă.
 1. Perfecționarea continuă – piața muncii nu stă pe loc niciodată, și candidații trebuie să își actualizeze competențele într-un mod constant. Urmați cursuri online, obțineți certificări suplimentare și informați-vă despre tendințele din industrie.
 1. Utilizarea platformelor online – platformele online de recrutare reprezintă o resursă valoroasă pentru găsirea unui loc de muncă. Creați-vă profiluri profesionale bine detaliate pe platforme precum Jooble sau LinkedIn și aplicați regulat la posturile vacante.

Consultanța de carieră – un consilier de carieră vă poate ajuta să vă setați obiective profesionale clare și să creați un plan concret de acțiune. Apelați la serviciile consultanților pentru a obține sfaturi personalizate și pentru a vă îmbunătăți CV-ul și abilitățile de interviu.

Spynews
Cine este Thomas Matthew Crooks, lunetistul care a încercat să-l omoare pe Donald Trump
Bzi.ro
Oana Roman, la plajă, într-o rochie scurtă! Cum a putut să se afișeze la 48 de ani!
Fanatik.ro
Planta exotică pe care o poți cultiva cu succes și în România. Se vinde în marile magazine din țară cu 145 de lei
Capital.ro
Mașini INTERZISE în România. Ordinul intră în vigoare de mâine 15 IULIE, ora 11
Playtech.ro
Fiica lui Cristi Boureanu, apariție de INFARCT! Ioana e piesă la 23 de ani, s-a văzut TOT
DailyBusiness
Șoferii trebuie să știe! Medicamentele pentru această boală comună îi pot lăsa fără permisul de conducere
Adevarul
Condiții draconice la nunta lui Ianis Hagi. Ce nu au voie să facă invitații
Spynews
Rapperul Wiz Khalifa a fost săltat de poliție de pe scena Beach, Please! Artistul s-a drogat în văzul tuturor la festivalul din Costinești
Spynews
Nunta anului la Palatul Știrbey! Elena, soția lui Ianis Hagi, dezvăluiri de suflet! Ce relație este între ea și Kira
Evz.ro
Președinții americani asasinați. Istoria sângeroasă a SUA
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Ce mai face femeia care i-a băgat în depresie pe Marius Niculae și Adrian Mititelu jr.
wowbiz.ro
Betty Salam rupe tăcerea după ce s-a spus că și-ar fi înșelat soțul cu Iuly Neamțu! Cum comentează zvonurile despărțirii de Cătălin Vișănescu: „Da, sunt om! Și eu am probleme”
Cancan.ro
Primele imagini de la nunta lui Ianis Hagi cu Elena Tănase! Mirii au ieșit în stradă și au făcut o horă machedonească
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
Nuntă mare în familia lui Adrian Minune! Fiica artistului se căsătorește. Iată cum arată Adriana în ziua cea mare și câți invitați vor fi prezenți la eveniment
Capital.ro
Se suspendă TALONUL AUTO. Este ilegal pentru șoferii din ROMÂNIA
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Primele imagini cu atacatorul lui Donald Trump. A fost filmat pe acoperișul unei clădiri, după intervenția Serviciilor Secrete
stirilekanald.ro
"Era întins pe jos, cu un glonț în cap". Mărturia medicului care a încercat să-l resusciteze pe spectatorul împușcat la mitingul lui Trump
substantial.ro
Parisul se pregătește pentru cea de-a 33-a ediție a Jocurilor Olimpice de Vară
MediaFlux
CINE l-a ÎMPUȘCAT pe TRUMP! Atacatorul a fost IDENTIFICAT de FBI