Analiză PSNews: Caracatiţa USR în instituțiile statului: prietenii partidului, puși la conducere să manevreze afacerile politicienilor

USR-iștii au dat mereu dovadă de lipsă de transparență atunci când au ajuns la conducerea instituțiilor statului și nu au scos niciodată funcțiile la concurs.

28 apr. 2023, 07:45
Analiză PSNews: Caracatiţa USR în instituțiile statului: prietenii partidului, puși la conducere să manevreze afacerile politicienilor

USR a ocupat instituțiile statului român cu mai mulți membri de partid sau prieteni din anturajul politicienilor pentru a-și apăra afacerile pe banii statului. „Oamenii noi”, care și-au croit drumul politic cu banii familiei și prietenilor, încep să dea drumul la robinetul cu bani după ce au ajuns la conducerea unor instituții de stat, scrie psnews.ro într-o amplă analiză.

Nicușor Dan și Vlad Voiculescu vor să pună mâna pe toate afacerile din domeniul medical din București și au numit-o pe Oana Gabriela Sivache la conducerea Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB). Sivache este o „protejată” a lui Vlad Voiculescu și a avut un rol esențial în alegerea firmei care va implementa un nou sistem informat în spitalele din capitală.

Obsesia lui Vlad Voiculescu pentru domeniul sănătății continuă la nivel de capitală, unde fostul ministru este președintele USR București. Voiculescu și Nicușor Dan au ajuns la o înțelege pentru a o instala pe Sivache la conducerea ASSMB, însă întreaga afacere are ramificații până la Nic Voiculescu, unchiul fostului ministru și cel care l-a ajutat în toată cariera. Persoanele care controlează soft-ul ce va fi instalat în toate spitalele din București vor avea acces la informații despre pacienți și managementul spitalului, iar acest lucru deschide poarta către numeroase afaceri cu statul. USR pune mâna pe o instituție importantă a capitalei și își garantează accesul la afaceri cu statul în viitor.

 

Nicușor Dan servește intereselor de partid, după ce chiar Horia Tomescu, viceprimarul USR, a declarat că noul director ASSMB a fost impus de la sediul partidului. În campania electorală, Nicușor Dan promitea transparență, dar a uitat să menționeze că „transparența” va fi decisă la sediul USR. Tot el mai promitea și că va organiza concursuri pentru a atrage cei mai buni oameni, dar iarăși a uitat să spună că aceste ”concursuri” se dau la sediul USR.

O altă lovitură pe care USR a dat-o în domeniul medical din capitală a fost în 2022, când l-a numit pe medicul Bogdan Furtună în funcția de director al Spitalului Colțea. Bogdan Furtună a fost numit de USR-iști în funcție, chiar dacă a condus o rețea de clinici private.

 

„Conform legii, la numirea în funcția de manager al unui spital public, Furtună nu mai poate ocupa funcția de administrator al unei societăți comerciale. Deși la Registrul Comerțului este altcineva declarat administrator, Bogdan Furtună reprezintă în continuare și clinica privată a familiei sale, adică așa cum ne-au obișnuit procurorii în formulările lor, el este administratorul „în fapt””, arată curentul.info. Nu este clar ce interese va reprezenta Furtună – cele ale spitalului sau cele ale clinicilor private, fiind arhicunoscut faptul că de multe ori medicii îi îndeamnă pe pacienți să meargă către servicii private.

USR pune în pericol PNRR-ul României și pensiile românilor
USR-iștii au dat mereu dovadă de lipsă de transparență atunci când au ajuns la conducerea instituțiilor statului și nu au scos niciodată funcțiile la concurs. La început de 2021, Nicușor Dan a numit-o administrator public pe Diana Pungă, care a făcut parte din echipa de campanie electorală a primarului. De la rolul de secretară a lui Nicușor Dan a devenit peste noapte administrator public, cu un salariu de mii de euro. Primarul a refuzat să publice orice informație referitoare la această numire și nu există nici măcar CV-ul Dianei Pungă. Primăria București a refuzat sî trimită redacției PS News CV-ul Dianei Pungă. Primăria București nu publică nici măcar CV-ul primarului general și arată o lipsă totală de transparență.

Dan Barna, anchetat cu viteza melcului. Ce se întâmplă cu dosarele liderului USR

De asemenea, USR-iștii l-au promovat și pe Edmond Niculușcă în instituțiile statului. În 2020, imediat ce a câștigat mandatul de primar, Nicușor Dan l-a numit consilier personal pe Edmond Niculușcă, un ONG-ist care protejează toate ruinele din București și blochează dezvoltarea orașului. După câteva săptămâni, Nicușor Dan l-a pus, fără concurs, în funcția de director adjunct la Administrația pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seism. Și de această dată, totul s-a făcut pe ascuns și fără niciun concurs public care să le ofere și altor candidați șansa de a lucra în instituțiile primăriei.

 

La Teatrul Nottara USR-iștii au schimbat managerul din pix. Nicușor Dan a renunțat la Marinela Țepuș și l-a pus manager, prin dispoziție temporară semnată de edil, pe Alexandru Dumitru Mâzgăreanu. USR-iștii au învățat schema de a numi pe cineva pe poziție temporară sau pe o poziție adjunctă, iar ulterior să-l promoveze la conducerea instituției, folosindu-se doar de semnătura primarului.

USR și-a trimis oamenii și la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) pentru a controla jocurile politice din România. Mircea Toma a devenit membru CNA doar cu ajutorul USR, în 2021, altfel nu ar fi avut nicio șansă să ocupe acea funcție. Ulterior, Mircea Toma a preluat propaganda USR-istă și a lansat atacuri la adresa altor jurnaliști, precum Victor Ciutacu. În scandalul dintre rețeaua USR vs. USR, Mircea Toma, membru CNA, s-a poziționat fără nicio reținerea de partea partidului care l-a numit în funcție. Faptul că Mircea Toma lansează atacuri la un jurnalist român arată intențiile USR-iștilor de a-i elimina pe cei care nu sunt de acord cu propaganda USR-istă.