ANAR a finalizat acţiunea de curăţare a albiei râului Dâmboviţa. Cuva de apă a râului a fost reumplută

Lucrările de decolmatare a cuvei de apă curată a râului Dâmbovița în zona Piața Unirii din Capitală au fost finalizate, iar începând cu data de 23 februarie, albia râului a fost reumplută, a anunțat, miercuri, într-un comunicat de presă, Administrația Națională "Apele Române" (ANAR).

24 feb. 2016, 17:21
ANAR a finalizat acţiunea de curăţare a albiei râului Dâmboviţa. Cuva de apă a râului a fost reumplută

„În data de 19 ianuarie 2016 s-a hotărât golirea cuvei de apă curată a ‘Amenajării complexe a râului Dâmbovița în Municipiul București’ cauzată de necesitatea decolmatării zonei de sub Planșeul Piața Unirii și mai ales a celor patru casete ale sifonării. Acțiunea a fost determinată, în special, de limitarea drastică și progresivă a capacității de tranzitare a debitelor, de la circa 60 mc/s conform proiectului inițial, la circa 45 mc/s determinați experimental în anul 1995 și la circa 38 mc/s în anul 2014, cauzele limitării capacității fiind deșeurile, mâlul și scoicile”, se arată în comunicatul citat.

Potrivit sursei citate, „în urma realizării acestei lucrări de decolmatare a cuvei de apă curată a râului Dâmbovița, în bieful Mărășești, zona de sub Planșeul Piața Unirii, AN ‘Apele Române’ prin Administrația Bazinală de Apă Argeș — Vedea/SGA Ilfov — București a decolmatat și a evacuat un volum de circa 900 mc de deșeuri, mâl și scoici”.

„Pe această cale, vă anunțăm că, din data de 23 februarie 2016, începând cu ora 20,00, cuva de apă curată a râului Dâmbovița a fost re-umplută pe toate biefurile afectate de execuția acestei lucrări”, subliniază instituția.

În urmă cu o săptămână, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) anunța pe pagina proprie de Facebook, faptul că ANAR a decis golirea albiei râului Dâmbovița în zona Piața Unirii din Capitală, cu scopul de a curăța cursul apei de reziduurile acumulate în timp, întrucât au creat „un disconfort vizual și olfactiv locuitorilor”.

De asemenea, instituția a precizat că „deșeurile a căror prezență este semnalată și care conferă actualul aspect dezagreabil, nu provin din activitatea instituției noastre sau din resursa de apă a râului Dâmbovița, ci reprezintă aportul nedorit al unei părți dintre concetățenii noștri”.

Conform datelor ANAR, în București există două cursuri de apă: râul Dâmbovița cu o lungime de albie regularizată de 10,80 km dintr-un total de 16,80 km, cu nouă Noduri Hidrografice (NH) din totalul de 11, respectiv râul Colentina — cu o lungime de 26,30 km din cursul total, amenajat între Barajul Buftea și Barajul Cernica.

Citeşte şi Bucureştenii se pot plimba cu barca sau pot face surf pe Dâmboviţa