România risca să ajungă într-o situație de criză economică similară Greciei din 2010, cu un euro cotat la 6 lei și șomaj de 30%, dacă guvernul nu ar fi adoptat rapid, până pe 8 iulie, primul pachet dur de măsuri fiscale, a declarat marți seara, la Digi 24, vicepremierul Dragoș Anastasiu.
„Eram ca o mașină cu roțile din față în prăpastie”, a spus Anastasiu. „Dacă nu ieșeam, până pe 8 iulie, cu acest pachet dureros, dar credibil pentru cei care ne dau banii, Comisia Europeană începea demersul de a stopa fondurile europene pentru România, iar agențiile de rating, care ne spun nouă că țara dumneavoastră e acceptabilă pentru investiții sau nu e acceptabilă pentru investiții, ne-ar fi spus foarte repede că suntem neacceptabili pentru investiții. Și asta era scenariul Grecia 2010, cursul valutar s-ar fi dus probabil la 6, șomajul la 30-40 la sută”.
Pachetul a fost aprobat la 7 iulie de guvernul Bolojan. Executivul estimează că impactul bugetar este de 1,1% din PIB în acest an şi de 3,5% în 2026. Impactul total este echilibrat între măsuri pe partea de venituri şi pe cea de cheltuieli, prima etapă intrând în vigoare la 1 august, urmată de noi măsuri la 1 ianuarie 2026.
Dragoș Anastasiu a spus că pachetul de măsuri fiscale a fost singurul care putea fi adoptat rapid. „Noi nu am avut timp să începem cu ce doare cel mai tare și să facem totul așezat, în consultare cu sindicatele și cu patronatele: n-a fost timp. Pachetul 2 rezolvă din inechități, pachetul 3, cu atât mai mult și așa mai departe”, a spus vicepremierul Anastasiu.
Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a anunţat marţi că măsurile fiscale ale guvernului român vor duce la recesiune și la creșterea inflației. Totodată, implementarea celui mai recent pachet de consolidare anunţat de autorităţile de la Bucureşti se va reflecta în noile sale previziuni fiscale revizuite ce vor fi publicate în data de 15 august, când este programată următoarea revizuire a ratingului de ţară al României („BBB minus, perspectivă negativă”).
Rugat să comenteze acest raport al Fitch, Anastasiu a spus că economia „va scădea mult mai puțin” comparativ cu situația în care România ar fi intrat în „junk”.
„Analiștii pe care i-am sunat la telefon în ultimele zile spun că vom avea creștere economică în România. Nu așa mare cum a fost prevăzut, dar va fi creștere economică. Următoarele pachete (de măsuri de reformă bugetară) se vor concentra pe debirocratizare, eliminarea inechităților”, a spus vicepremierul Dragoș Anastasiu.
Potrivit acestuia, nu a existat timpul necesar pentru a începe ”cu ce doare cel mai tare şi să facem totul aşezat, în consultare cu sindicatele şi cu patronatele: n-a fost timp”.
”Pachetul 2 rezolvă din inechităţi, pachetul 3, cu atât mai mult şi aşa mai departe (…) Următoarele pachete se vor concentra pe debirocratizare, eliminarea inechităţilor”, a mai afirmat vicepremierul Anastasiu.
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a remarcat că ”sunt tot felul de entităţi care se ocupă cu o grămadă de lucruri”, afirmând că se studiază Revoluţia Română, Levantul, studiem multe lucruri, ”dar pensionarii dau din pensiile lor”. El susţine că poate trebuie pusă o pauză la ceea ce nu este neapărat necesar.
Dragoş Anastasiu a fost întrebat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, dacă se intenţionează comasarea unor companii de stat sau chiar desfiinţări.
”Absolut, tot ce nu face sens, tot ce putem să comasăm, începând de la consiliile de administraţie. Dacă sunt nouă, poate că reuşim şi cu cinci. Dacă sunt şapte directori, poate reuşim şi cu doi. Dacă sunt 20 de servicii, poate să reuşim şi cu 10. Şi în felul ăsta ne comasăm la interiorul unei companii sau unei entităţi a statului, minister, orice şi la nivel de câte două, câte trei companii. Da, asta trebuie să facem să ne eficientizăm, să fim mai slabi”, a afirmat Anastasiu.
El a precizat că studiem multe lucruri, printre care Levantul şi poate ar trebui pusă o pauză la ce nu este neapărat necesar. ”Sunt tot felul de entităţi care se ocupă cu o grămadă de lucruri. Poate că ele câteodată sunt bune. Acum, în continuare, studiem Revoluţia Română, studiem Levantul, studiem foarte multe lucruri pe care le studiem, dar pensionarii noştri dau din pensiile lor. Poate că mai punem o pauză la ce nu e neapărat necesar. Au fost foarte multe avantaje pentru tot felul de categorii sociale. N-au plătit CASS, urmaşii veteranilor de război, urmaşii revoluţionarilor. Am înţeles veteranii, am înţeles revoluţionarii. La un moment dat, când statul român suferă, nu se poate ca toate aceste categorii să nu plătească puţini bani la sistemul de sănătate. Nu se poate să avem şase milioane de oameni care plătesesc pentru 16-17 milioane. Nu merge, nu funcţionează. Trebuie să înţelegem că nu mai merge aşa în statul român”, a transmis vicepremierul.