ANAT: 40.000 de turişti au mers pe litoralul românesc, iar alţi 10.000 au ales să plece peste hotare

Vânzările pentru vacanţa de 1 Mai au fost mai mari cu 12% faţă de anul trecut, litoralul românesc atrăgând peste 40.000 de turişti, iar peste 10.000 de turişti au ales staţiunile din Bulgaria şi Ungaria sau capitale europene, pentru vacanţe de trei-patru zile, arată datele transmise marţi de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT).

02 mai 2017, 08:26
ANAT: 40.000 de turişti au mers pe litoralul românesc, iar alţi 10.000 au ales să plece peste hotare

Staţiunile din Mamaia, Vama Veche, Valea Prahovei şi Băile Felix au atras cei mai mulţi turişti pentru vacanţa de 1 Mai, care au cumpărat de la agenţiile de turism pachete de două nopţi cuprinse între 135 de lei şi 800 de lei de persoană, în funcţie de hotelul ales, potrivit datelor ANAT.

Astfel, vânzările pentru minivacanţa de 1 Mai au fost mai mari cu 12% faţă de anul trecut, iar 42% dintre turiştii care au ales România au cumpărat pachete pentru litoralul românesc.

”Per ansamblu, prin agenţiile de turism şi individual, litoralul a atras peste 40.000 de persoane cu această ocazie”, arată datele ANAT.

Citeşte şi: Corina Martin: Cei 70.000 de turişti care au petrecut minivacanţa de 1 Mai pe litoral au cheltuit circa 21 de milioane de euro

Pe litoral, unde au fost deschise zilele acestea 70-80% din hoteluri, gradul de ocupare a fost de 100% în Mamaia şi Vama Veche, urmate la mare distanţă de Neptun şi Mangalia, pachetele de vacanţă fiind cumpărate într-o proporţie covârşitoare încă din momentul lansării, scrie News.ro.

Pe segmentul balneo, staţiunea Băile Felix a înregistrat cei mai mulţi turişti, urmată de Călimăneşti-Căciulata şi de Sovata, iar pe Valea Prahovei gradul de ocupare a fost de 75-80%, turiştii preferând staţiunile Sinaia şi Buşteni, spun oficialii ANAT.

Peste 10.000 de turişti au ales staţiunile bulgăreşti, cele balneare din Ungaria sau capitalele europene, pentru vacanţe de trei-patru zile, cu o valoare cuprinsă între 120 şi 500 de euro/persoană, şi Antalya, Dubai sau Sharm El Sheikh, pentru o săptămână, începând de la 490 de euro/persoană.

“Mai multe evenimente organizate în acest an pe litoral au atras turiştii pentru vacanţa de 1 Mai, fie că a fost vorba de festivaluri de muzică, concerte sau expoziţii de maşini, şi nu hotelierii. Gradul de ocupate a fost de 100% în Mamaia”, a declarat Alin Burcea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism.

Litoralul românesc este principala destinaţie şi pentru vacanţa de vară, datele ANAT la final de early booking arătând un număr ridicat de rezervări. Per ansamblu, creşterea vânzării de vacanţe în România şi în străinătate, în perioada de early booking, este de 30% faţă de perioada similară a anului trecut.

Pentru vacanţa pe litoral, în premieră anul acesta, turiştii din ţară au zboruri directe la Constanţa incluse în pachetele lor de vacanţă.

“Multe dintre pachetele pentru România au fost cumpărate în perioada de early booking cu vouchere de vacanţă. Anul acesta ne aşteptăm ca suma să fie cu mult mai mare, în jur de 400 de milioane de euro, faţă de 10 milioane de euro, anul trecut, dacă bugetarii vor primi şi ei, de la 1 iulie, vouchere în valoare de 1.450 de lei de persoană. În consecinţă, turismul intern ar putea să înregistreze o creştere de cel puţin 20% în acest an”, a adăugat preşedintele ANAT.

În perioada de early booking, cele mai multe rezervări pentru vacanţe externe s-au făcut pentru Spania, Grecia, Turcia, Bulgaria, Italia şi Portugalia, pentru care românii au la dispoziţie curse charter şi de linie din Bucureşti, Cluj-Napoca, Arad, Timişoara, Iaşi, Suceava, Oradea. Noutăţile sezonului sunt Gran Canaria, Kos şi Ischia.

ANAT este asociaţia patronală a agenţiilor de turism din România, are ca membri activi 500 de agenţii de turism care cumulează peste 80% din vânzările pachetelor de turism şi călătorie, estimate la aproape un miliard de euro anual şi care au împreună peste 4.600 de angajaţi. Industria turismului în România are peste 120.000 de angajaţi şi contribuie la economia naţională cu aproape 2% din PIB.


loading...