Anca Dragu anunţă schimbări salariale în companiile de stat

Normele metodologice pentru implementarea Legii 111/2016 privind managementul profesionist în companiile de stat - fosta Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului 109/2011 - vor fi gata la finalul lunii iulie, deşi termenul prevăzut de lege este la patru luni de la intrarea în vigoare a acesteia, respectiv 4 iunie 2016, susţine ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu.

13 iul. 2016, 11:47
Anca Dragu anunţă schimbări salariale în companiile de stat

„Celebra OUG 109 a devenit Legea 111. A intrat în vigoare în data de 4 iunie 2016 şi prevede ca, în 50 de zile de la intrarea în vigoare a normelor metodologice, toate autorităţile publice tutelare, care au în subordine companii de stat, să declanşeze procedura de selecţie. Aceste norme metodologice, conform legii, trebuie elaborate în patru luni de la intrarea în vigoare a actului normativ, deci undeva în luna octombrie, dar suntem în faza în care, până la sfârşitul lunii iulie, aceste norme vor fi finalizate”, a declarat, miercuri, ministrul Finanţelor, într-o dezbatere pe marginea proiectului privind Strategia Naţională Anticorupţie, eveniment organizat de Ministerul Justiţiei. 

Potrivit ministrului, s-a format deja un grup de lucru, astfel că Ministerul Finanţelor, împreună cu ministerele de linie, lucrează la elaborarea acestor norme, care au în vedere realizarea unui cadru unitar pentru stabilirea criteriilor de selecţie a viitorilor manageri. 

Anca Dragu a adăugat că se lucrează şi la elaborarea metodelor de stabilire a indicatorilor de performanţă financiari şi nefinanciari, dar şi a nivelului remuneraţiei. 

„Vrem să ne asigurăm că obiectivele sunt cele ale unui acţionar responsabil şi, în linie cu acest principiu, indicatorii de performanţă vor fi definiţi ca atare”, a subliniat Dragu. 

Potrivit acesteia, în noua lege, procesul de selectare şi numire a managerilor la companiile de stat a fost clarificat, având în vedere că existau semne de întrebare care făceau procesul greoi, iar acele goluri din legislaţie au fost folosite, în timp, pentru a bloca sistemul. 

Totodată, actul normativ conţine, ca element de noutate, scrisoarea de aşteptare a acţionarului, care include planurile acestuia privind întreprinderea, pe termen mediu şi lung. 

În plus, legea elimină exceptarea de la aplicare a multor societăţi, inclusiv a societăţilor bancare, introduce obligativitatea selecţiei administratorilor la regiile autonome cu peste 500 de angajaţi de către un expert independent şi reduce numărul de mandate pentru administratori de la cinci la maximum trei, scrie AGERPRES.