Anca Dragu s-a resemnat: „Probabil că nu vom avea voturile necesare la moţiunea de cenzură”

Prelşedintele Senatului vrea să convoace plenul reunit al Parlamentului pentru a dezn'bate şi vota moţiunea de cenzură a AUR-USR PLUS.

13 sept. 2021, 12:18
Anca Dragu s-a resemnat: „Probabil că nu vom avea voturile necesare la moţiunea de cenzură”

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, declară că în această săptămână trebuie făcute demersuri în vederea dezbaterii moţiunii de cenzură, dar estimează că aceasta nu va întruni suficiente voturi pentru a fi adoptată.

„Desigur, trebuie să continuăm. Nu e vorba de a voi sau a nu voi acest lucru. Ne obligă Constituţia să continuăm parcursul acestui instrument juridic constituţional – moţiunea de cenzură. Şi atunci trebuie să facem demersuri săptămâna aceasta pentru un plen reunit pentru dezbatere şi vot. Probabil că nu vom avea voturile necesare, pentru că – am văzut – avem un vot comun PNL-PSD în Parlament, avem această alianţă refăcută la nivelul Parlamentului, dar eu trebuie să mă asigur că iniţiez procedurile şi pun în mişcare acest instrument constituţional”, a arătat Anca Dragu într-o declaraţie acordată presei.

Secretarul general al PNL, avertisment pentru USR PLUS: Vom începe discuțiile de la zero în privința configurației guvernului, după Congres
Anca Dragu a menţionat că a discutat „în linii mari” cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, despre o eventuală convocare a plenului reunit.

„Am discutat vineri, în linii mari. Astăzi trebuie să discutăm din nou. Avem o obligaţie, repet. Nu este vorba… nu este voinţa noastră şi nu putem să ne exercităm rolul de preşedinţi ai Camerelor în mod discreţionar”, a spus Anca Dragu.

Dan Barna: Eu cred că moţiunea nu va ajunge la vot, va fi blocată

Liderul USR PLUS, Dan Barna, a declarat, joi seară, că şi-ar dori ca moţiunea de cenzură să fie votată, dar că el crede că acest lucru nu se va întâmpla, deoarece va fi blocată de Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu.

”Mi-aş dori ca marţi să se voteze moţiunea de cenzură. Din ce am văzut în Parlament, acest bloc solidar Florin Cîţu – Marcel Ciolacu, PNL – PSD, bloc împreună, probabil că va bloca, am o prezumţie că asta se va întâmpla şi votul moţiunii de miercuri”, a declarat Dan Barna, la Digi24, joi seara.

Barna a mai precizat că nu crede că moţiunea va ajunge să fie votată. ”Eu cred că moţiunea nu va ajunge la vot, va fi blocată. Eu sper ca cei doi preşedinţi să înţeleagă cât de important este, dincolo de agenda lor personală, cât de important este ca această Constituţie pe care o avem, să fie respectată. Suntem într-un cadru de încălcare grosieră a Constituţiei. Dacă va ajunge să fie votată, oricare va fi rezultatul, vom fi în consecinţă. Dacă Guvernul rămâne în picioare, foarte bine, suntem în opoziţie şi avem un guvern minoritar susţinut de PSD, e o realitate. Dacă moţiunea va fi votată şi Guvernul Cîţu pică, aşteptăm un nou premier. Acestea sunt variantele”, a declarat Barna.

Scenariul lui Dan Barna: ”Moțiunea nu va ajunge la vot, va fi blocată de coaliția care funcționează acum: Cîțu și Ciolacu!”

Dan Barna a mai adăugat că USR PLUS va face totul pentru ca moţiunea să fie totuşi votată. ”Mă aştept, ca să fiu transparent şi să fiu sincer până la capăt, mă aştept ca acest vot să nu se întâmple dintr-un motiv sau altul. Noi vom face tot ce depinde de noi, dar în realitate mă aştept ca el să fie blocat de această coaliţie care funcţionează acuma, Florin Cîţu cu Marcel Ciolacu”, a declarat  Barna.

Moţiunea depusă de USR PLUS şi AUR a fost citită, joi, în plenul Camerelor reunite. Moţiunea a ajuns pe ordinea de zi a şedinţei de plen după cea de-a cincea şedinţă a Birorurilor Permanente Reunite, primele patru întruniri fiind suspendate din lipsă de cvorum.