Anchetă de corupţie în Mexic: S-au cheltuit fonduri de milioane de dolari

Alejandro Gutiérrez, fost parlamentar şi un apropiat al preşedintelui mexican Enrique Peña Nieto, a fost arestat în cadrul unei investigaţii privind utilizarea ilegală de fonduri publice pentru finanţarea campaniilor electorale ale partidului de guvernământ, scrie cotidianul The New York Times.

21 dec. 2017, 21:18
Anchetă de corupţie în Mexic: S-au cheltuit fonduri de milioane de dolari

Alejandro Gutiérrez, membru al Partidului Revoluţiei Instituţionale, este unul dintre aliaţii preşedintelui Enrique Peña Nieto suspectaţi de participare la o schemă pentru deturnare de fonduri în scopul creşterii şanselor formaţiunii politice într-o perioadă de profundă nemulţumire a cetăţenilor faţă de politicile guvernamentale, potrivit unor foşti oficiali şi unor documente analizate de cotidianul The New York Times.

Arestarea lui Alejandro Gutiérrez, un politician de rang înalt care a ajutat la gestionarea resurselor financiare de către Partidul Revoluţiei Instituţionale, este parte a unei investigaţii ample privind actele de corupţie care au avut loc în timpul mandatului fostului guvernator al statului mexican Chihuahua. Guvernatorul a fost un apropiat al preşedintelui Mexicului şi o personalitate în ascensiune în partid înainte de a fugi în Statele Unite pentru a evita inculparea pentru corupţie. Investigaţia care îl vizează a extins deja acuzaţiile asupra a peste zece foşti oficiali guvernamentali, potrivit Mediafax.

„Ancheta continuă să se extindă, ameninţând să ajungă la cele mai înalte niveluri ale Administraţiei”, potrivit analizei realizate de NYT.

 Alejandro Gutiérrez este investigat în legătură cu un plan naţional prin care ar fi fost deturnate zeci de milioane de dolari din fonduri publice pentru susţinerea candidaţilor partidului de guvernământ în alegerile regionale din anul 2016, potrivit Mediafax

Documentele examinate de NYT se concentrează pe schemele de fraudare din statul mexican Chihuahua. Fonduri de milioane de dolari au fost transferate în ianuarie 2016 de la Guvernul federal mexican spre autorităţile din această regiune, pentru servicii educaţionale. Fondurile au fost sustrase şi redirecţionate spre patru companii. Conform documentelor examinate, aceste companii, specializate în activităţi educaţionale, au primit în total 14 milioane de dolari, fără a furniza serviciile pentru care au fost contractate. În schimb, banii au fost scoţi din conturi, au fost transformaţi în lichidităţi şi au fost utilizaţi de Partidul Revoluţiei Instituţionale pentru activităţi electorale, susţin foşti oficiali citaţi de NYT.