Anchetă în cazul celor doi rătăciţi în ceaţă. ISU Constanţa verificat de o echipă MAI

Ministerul Afacerilor Interne trimite o echipă din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă la ISU Constanţa. Specialiştii vor verifica cum s-au respectat procedurile comune de intervenţie în cazul unor astfe de cazuri.

05 feb. 2014, 21:38
Anchetă în cazul celor doi rătăciţi în ceaţă. ISU Constanţa verificat de o echipă MAI

O echipă din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă se va deplasa la ISU Constanţa, unde va verifica punctual modul în care au fost puse în aplicare procedurile comune de intervenţie la evenimentul de miercuri, din Constanţa, und doi oameni care s-au pierdut din cauza ceţei au fost localizaţi abia la 3 ore după ce au sunat la 112.

Într-un final, cei doi au fost salvaţi doar pentru că se aflau lângă un stâlp de electricitate numerotat, mai uşor de găsit. Ministerul Afacerilor Interne precizează că, la solicitarea secretarului de stat Raed Arafat, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa a înaintat un raport privind misiunea de miercuri dimineaţă pentru căutarea şi salvarea celor doi bărbaţi.

Citeşte şi ISTORIA SE REPETĂ: Doi oameni s-au pierdut în câmp şi au fost salvaţi după trei ore de căutări

Conform raportului desfăşurării misiunii, rezultă ca primul apel de la 112 primit în dispeceratul ISU Constanţa a fost la ora 09.03. De la acel moment dispecerul ISU Constanţa solicită sprijin de la autorităţi locale din zonă şi repere de la alţi operatori economici, care să ajute la localizarea exactă a celor două persoane – existenţa vreunor stâlpi de înaltă tensiune, a unor canale de irigaţii, etc. Totodată, în zonă este trimis un prim utilaj pentru căutarea celor două persoane.

La ora 09.19 dispecerul ISU Constanţa a luat legătura cu cele două persoane, aceştia fiind îndrumaţi spre cel mai apropiat reper – un stâlp de înaltă tensiune aflat în zonă. La ora 09.29 dispecerul ISU Constanţa accesează aria de căutare pusă la dispoziţie de către STS încă de la momentul primului apel – de aproximativ 6.508 hectare – solicitând STS restrângerea acesteia, fapt ce nu a fost posibil.
 
La ora 09.21 dispecerul ISU Constanţa contactează TRANSELECTRICA, iar la ora 09.35 obţine informaţia exactă privind poziţionarea cu date GPS a stâlpului de înaltă tensiune lângă care se aflau cele două persoane căutate, punct aflat în interiorul ariei de căutare pusă la dispoziţie de către STS.

În acest context, începând cu ora 09.45, pe lângă utilajul trimis iniţial în teren, sunt alertate formaţiunile de pompieri, jandarmi, poliţişti şi personal medical al serviciului de ambulanţă.

Misiunea de căutare a presupus inclusiv deplasarea pe jos, pe câmp, prin zăpadă, pe o distanţă de aproximativ 6,5 kilometri. La ora 12.15 cele două persoane au fost găsite într-o situaţie medicală bună, fiind preluate de către echipajele medicale”, se arată într-un comunicat al MAI.

„Pentru evitarea oricăror disfuncţii privind comunicarea operativă dintre instituţiile cu atribuţii legale în gestionarea situaţiilor de urgenţă, odată cu înfiinţarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, procedurile de cooperare dintre structurile Ministerului Afacerilor Interne şi alte autorităţi sau instituţii din afara M.A.I. sunt în curs de reanalizare, simplificare şi clarificare.

În acest sens, o echipă din cadrul IGSU se va deplasa la ISU Constanţa, unde va verifica punctual modul în care au fost puse în aplicare procedurile comune de intervenţie la acest eveniment„, se mai arată în comunicat.