Anchetă în cazul medicului care ar fi făcut ilegal întrerupere de sarcină fetei dispărute din martie

Direcţia de Sănătate Publică Vaslui a sesizat, marţi, Colegiul Medicilor pentru declanşarea unei anchete în cazul medicului ginecolog Mihail Andronachi, de la Spitalul de Urgenţă Bârlad, care ar fi făcut ilegal întrerupere de sarcină adolescentei de 16 ani, dispărută din luna martie.

16 iul. 2013, 15:45
Anchetă în cazul medicului care ar fi făcut ilegal întrerupere de sarcină fetei dispărute din martie

Medicul Mihail Andronachi, ginecolog în cadrul Spitalului de Urgenţă Bârlad, va intra în atenţia Colegiului Medicilor Vaslui în cazul adolescentei de 16 ani, dispărută în luna martie, şi căreia, potrivit anchetei derulate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui, i-a făcut o întrerupere ilegală de sarcină, fără acordul părinţilor, în condiţiile în care fata era minoră.

Direcţia de Sănătate Publică Vaslui s-a autosesizat cu privire la acest caz în care medicul chirurg Octavian Marcu, de la aceeaşi unitate medicală din Bârlad, este principalul suspect în cazul dispariţiei adolescentei. De altfel, medicul Octavian Marcu a apelat la serviciile colegului său, ginecologul Mihail Andronachi, pentru a-i provoca un avort, fără acordul părinţilor, minorei de 16 ani cu care chirurgul întreţinea relaţii intime din vara anului 2012, când i-a fost pacientă.

„În urma unei întâlniri a conducerii Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui, în cursul zilei de astăzi (n.r.- marţi) am transmis o adresă către Colegiul Medicilor prin care solicităm să se desfăşoare, conform procedurilor, o anchetă în cazul medicului Mihail Andronachi. Aşteptăm punctul de vedere al colegiului, organul competent în astfel de cazuri”, a declarat, marţi, directorul DSP Vaslui, Mihaela Vlada, potrivit Mediafax.

Reprezentanţii Colegiului Medicilor Vaslui susţin că îl vor chema la audieri pe medicul ginecolog Mihail Andronachi şi, în funcţie de declaraţiile acestuia şi rezultatele anchetei, se va stabili dacă va fi sancţionat.

„Evident, în urma sesizării DSP Vaslui, îl vom chema pe medicul incriminat la audieri. Ulterior, Biroul Colegiului Medicilor va sesiza Comisia de Disciplină Judeţeană a instituţiei, organul abilitat să stabilească dacă este culpă medicală”, susţine preşedintele Colegiului Medicilor Vaslui, Mioara Daşcău.

Dacă va fi găsit vinovat de Colegiul Medicilor, ginecologul Mihail Andronachi riscă, în funcţie de gravitatea faptei, de la mustrare scrisă până la ridicarea dreptului de liberă practică.

Mai multe percheziţii au avut loc, sâmbătă, la locuinţele medicului chirurg Octavian Marcu de la Spitalul de Urgenţă din Bârlad, procurorii deschizând dosar penal pentru omor în acest caz.

Cercetările în acest caz au fost începute de poliţişti în luna martie, în urma unei plângeri depuse de părinţii adolescentei care au sesizat că fiica lor nu s-a mai întors acasă de la şcoală, în condiţiile în care făcea zilnic naveta la liceul din Bârlad.

Chemat la audieri în acest caz, la câteva zile de la sesizarea privind dispariţia fetei, medicul Octavian Marcu a depus şi el o plângere pentru şantaj împotriva adolescentei de 16 ani.

După mai mult de trei luni de la declanşarea cercetărilor, poliţiştii din Bârlad şi-au declinat competenţa în favoarea procurorilor de la Parchetul Tribunalului Vaslui, care au deschis dosar penal pentru omor în cazul dispariţiei adolescentei, principalul suspect fiind chirurgul Octavian Marcu.