Anchetă în Marea Britanie privind ştirile false. Informaţiile s-au referit şi la campania lui Trump

O comisie a Parlamentului britanic a lansat luni o anchetă pe subiectul "știrilor false", după controversele privind rolul pe care le-ar fi jucat acestea în alegerile prezidențiale din SUA și în campania dinaintea referendumului de anul trecut din Marea Britanie cu privire la Brexit.

30 ian. 2017, 19:29
Anchetă în Marea Britanie privind ştirile false. Informaţiile s-au referit şi la campania lui Trump

„Fenomenul în creștere al știrilor false reprezintă o amenințare la adresa democrației și subminează încrederea în media în general”, a subliniat Damian Collins, președintele Comisiei pentru cultură, media și sport.

Ancheta va examina „sursele știrilor false, ce anume îi motivează pe cei care le răspândesc și cum sunt folosite în preajma alegerilor și a altor dezbateri politice importante”, a precizat Collins, deputat din Partidul Conservator al premierului Theresa May.

Comisia a definit știrile false drept „fenomenul în creștere al diseminării pe scară largă, prin social media și internet, și al acceptării ca fapte a unor informații de proveniență sau acuratețe incertă”.

Potrivit comisiei, există sugestii în sensul că „la alegerile din SUA din 2016 alegătorii au fost expuși la un volum posibil fără precedent de știri false și sunt temeri că acest lucru ar fi putut avea un impact semnificativ asupra proceselor democratice”.

Citeşte şi Publicaţiile online din China nu mai au voie să publice ştiri din informaţii preluate din social media

„Așa cum marile companii de tehnologie au acceptat că au responsabilitatea de a combate pirateria online și distribuirea ilegală a conținuturilor, ele trebuie în egală măsură să contribuie la împiedicarea răspândirii de știri false pe platformele de social media”, conchide comisia parlamentului britanic.

În același timp, consumatorilor trebuie să li se ofere noi instrumente care să-i ajute să evalueze originea și veridicitatea știrilor pe care le citesc online”.

Comisia a invitat totodată publicul să-și spună opiniile în legătură cu acest subiect, inclusiv despre ce reprezintă o știre falsă.