Anchetă în Rusia pentru genocid împotriva ministrului ucrainean al apărării

Rusia a anunţat joi deschiderea unei anchete împotriva ministrului ucrainean al apărării Valeri Gheletei, acuzat de 'genocid' al populaţiei rusofone în estul Ucrainei, relatează France Presse.

02 oct. 2014, 09:25
Anchetă în Rusia pentru genocid împotriva ministrului ucrainean al apărării

O anchetă a fost deschisă împotriva ministrului ucrainean al apărării, Valeri Gheletei, pentru organizarea de crime, recurgeri la metode şi mijloace de război interzise şi genocid’, a indicat Comitetul de anchetă de pe lângă Parchetul General al Rusiei, într-un comunicat.

Ancheta îi vizează de asemenea pe şeful Statului Major ucrainean, Viktor Mujenko, pe comandantul Brigăzii nr.25 a forţelor armatei ucrainene, Oleg Mikas, precum şi pe alţi militari ucraineni de rang înalt, potrivit comunicatului.

Rusia îl acuză pe Gheletei şi pe alţi militari în special pentru că au dat ordine vizând eliminarea totală a populaţiei rusofone rezidente pe teritoriul autoproclamatelor republici Lugansk şi Doneţk, fiefuri ale rebelilor proruşi în estul Ucrainei.

‘Gheletei, Mujenko, Mikas şi comandanţii Brigăzii nr.93, care au supervizat acţiunile militare în zona aeroportului din Doneţk, de la 3 iulie la 5 septembrie, în mod voit, încălcând Convenţia din 1948 cu privire la prevenirea crimei de genocid şi pedeapsă şi alte instrumente juridice internaţionale de condamnare a genocidului, au dat ordine pentru distrugerea completă a unui grup etnic de persoane vorbitoare de limba rusă, care locuiesc pe teritoriul autoproclamatelor republici populare Doneţk şi Lugansk’, a declarat Vladimir Markin, purtătorul de cuvânt al Comitetului de anchetă, citat de TASS.

Acest anunţ intervine a doua zi după inculparea în Rusia a unui soldat din forţele speciale ucrainene, Serghei Litvinov, pentru ‘uciderea unor civili’ în estul Ucrainei. Autorităţile ruse au afirmat că acest soldat nu fusese arestat în Ucraina şi arestat în Rusia, ci că el s-a predat de bună voie în Rusia.