Ancheta Kovesi. Krichbaum îi cere lui Frans Timmermans să declanşeze activarea Articolului 7 împotriva României

Publicat: Vineri, 15 Februarie 2019 10:24 // Actualizat: Vineri, 15 Februarie 2019 10:42 // Sursa: romaniatv.net

Gunther Krichbaum, președintele comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag-ul german și un bun cunoscător al situației din România, i-a trimis joi o scrisoare prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, în care critică dur guvernul României pentru investigarea Laurei Codruța Kovesi de către secția pentru magistrați. Krichbaum îi cere voalat lui Timmermans să declanșeze procedura care a început deja în cazul Poloniei: ”ce alți pași viitori în direcția demontării statului de drept se mai așteaptă din partea Guvernului României până când Comisia va declanșa procedura pentru activarea Articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene?”

Activarea Articolului 7 din Tratatul UE împotriva unui stat membru UE duce la blocarea dreptului de vot al acelui stat în Consiliul UE, ceea ce se traduce prin suspendarea de facto a drepturilor sale de membru.

Gunther Krichbaum arată în scrisoarea consultată de G4Media.ro că prin acest dosar a fost încălcată ”o linie roșie”: ”inițierea anchetei judiciare este foarte clar motivată politic, pentru a torpila candidatura foarte promițătoare a Laurei Kövesi pentru funcția de procuror șef al Parchetului European. Aceasta manevră îmi amintește de timpurile întunecate al dictaturii comuniste, pe care credeam că România le-a depășit de mult”, scrie G4media.

Scrisoarea integrală a lui Gunther Krichbaum:

Declanșarea anchetei judiciare împotriva Laura Kövesi

Stimate domnule Prim Vicepreședinte,

Ieri a fost făcut public faptul că Laura Kövesi a fost citată de noua Secție pentru investigarea infracțiunilor din Justiție, înființată în octombrie 2018. Înființarea acestei Secții a fost una dintre extrem de controversatele modificări ale sistemului judiciar românesc. Aceasta a fost criticată și de Comisia de la Veneția, datorită faptului că există, printre altele, temerea concretă că, odată cu această Secție, s-ar putea ancheta țințit reprezentanți ai Justiției cu scopul de a fi intimidați. Motivul acestei citații este tocmai plângerea depusă de un fost parlamentar, care s-a sustras urmăririi penale prin fuga în Serbia.

Îngrijorător este faptul că citația împotriva doamnei Kövesi a fost susținută în fața publicului tocmai de către procurorul-şef adjunct al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie. Este vorba despre aceeași persoană pe care Ministrul Justiției Toader dorește să o impună, împotriva votului Consiliului Suprem al Magistraturii și împotriva îngrijorărilor exprimate de către Președintele Statului, ca succesoare a doamnei Kövesi la conducerea Direcției Naționale Anticorupție.

Pentru mine, inițierea anchetei judiciare este foarte clar motivată politic, pentru a torpila candidatura foarte promițătoare a Laurei Kövesi pentru funcția de procuror șef al Parchetului European. Aceasta manevră îmi amintește de timpurile întunecate al dictaturii comuniste, pe care credeam că România le-a depășit de mult. De semnalat faptul că în presa românească apropiată puterii guvernamentale se speculează deja în legătură cu instituirea unei măsuri de interdicție de părăsire a României.

Cu acest nou atac asupra Justiției independente, pentru care Laura Kövesi în România reprezintă un simbol, a fost încălcată o linie roșie. În special acțiunile Ministrului Justiției din România, Tudorel Toader, sunt menite a submina în continuare independența Justiției, care a fost un criteriu decisiv la aderea României la Uniunea Europeană. Solicit Comisiei, prin prezenta, ca neîntârziat să folosească măsurile ce-i stau la dispoziție pentru a influența în mod pozitiv România.

Având în vedere regretabilele evoluții, îmi pun întrebarea: ce alți pași viitori în direcția demontării statului de drept se mai așteaptă din partea Guvernului României până când Comisia va declanșa procedura pentru activarea Articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene? România deține la ora actuală Președenția Consiliului Uniunii Europene. Din păcate, șansele oferite de deținerea acestei Președenții sunt complet compromise de actualele evoluții.

loading...
5 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Frans Timmermans Gunther Krichbaum Romania Uniunea Europeană
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
15 feb 15:52
Răspunde | Votează email 0 email
Geanina
Vor un Sidfried Muresan.
15 feb 14:57
Răspunde | Votează email 1 email
amar
Stimate domnule Prim Vicepreședinte, pe când Justiţiea Română a scos dintr'un om ,un om rebut care pe cât nu cunoate bine treburile din justiţie a mai făcut şi trăsnăi şi lăcomiea a mai multor fonduri mari ia fost o pedică de a nu fi corectă şi acuma acuzată precum ştiţi .Nimeni nu a crezuto că ea este corectă . Din contră a procedat cât mai dubios .Ştiţi de ce mi ciudă pe ea ! Ne crede pe noi că suntem comunişti , când ei sunt comunişti cu tot cu liberalii lor (parte din ei) şi cu PDL-ul toţi la grămadă nişte comunişti înrăiţi . Nu vor să crescă bunăstarea celor cu venituri mici şi micii pensionarii care nici nu poate să meargă la Băi măcar o dată pe an ,, nu are bani ''.
15 feb 13:02
Răspunde | Votează email 1 email
Mariana Lucaci
Se pare ca si in PE domneste coruptia... Deci politica UE ce urmareste? S-o puna pe Kovesi procuror? Pentru ce le trebuie un Procuror corupt? Ca sa-l manipuleze si sa le faca jocurile. Parca am fi in Ferma Animalelor Unii subjuga pe altii. Asta nu-i democratie, e dictatura. Globalizarea daca e sa se faca, sa se faca intr-un mod democratic, acceptat de toate tarile.
15 feb 12:54
Răspunde | Votează email 0 email
un roman oarecare
ba javrelor, iar noi cerem ROEXIT! Sictir!
15 feb 11:32
Răspunde | Votează email 0 email
[email protected]
DEJA TREMURAM
1
EUR
4.7274
RON
19 Aug
noapte 15 °
zi 32 °
Ultimele joburi adaugate
24 H