Ancheta lui Muller: Rusia a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a influenţa alegerile americane din SUA

Publicat: Joi, 30 Mai 2019 13:23 // Actualizat: Joi, 30 Mai 2019 13:23 // Sursa: romaniatv.net

Procurorul special Robert Mueller a rupt tăcerea miercuri pentru a explica faptul că investigaţiile sale complexe nu l-au spălat pe Donald Trump de vreo bănuială şi că numai Congresul este în măsură să-l inculpe pe un preşedinte în funcţie, relatează AFP.

Procurorul special, un om auster care şi-a desfăşurat invstigaţiile departe de priviri, şi-a exprimat dorinţa ca intervenţia sa publică să pună capăt activităţii sale. În contextul în care parlamentari democraţi au evocat ideea de a-l audia, el şi-a exprimat speranţa să nu fie nevoit să o facă. ”Eu nu voi furniza informaţii în plus faţă de ceea ce este public, dacă ar trebui să fiu audiat în Congres”, a declarat el, trimiţând la raportul anchetei sale, care ”vorbeşte de la sine”.

Acest voluminos document - făcut public la jumătatea lui aprilie într-o versiune în care sunt cenzurate date confidenţiale - ”este mărturia mea”, a declarat acest jurist în vârstă de 74 de ani. Reluându-şi concluziile, el a reiterat că Rusia a desfăşurat ”eforturi multiple şi sistematice” să influenţeze alegerile americane din 2016.

În peste 450 de pagini, Robert Mueller detaliază multiple contacte între Moscova şi echipa de campanie a miliardarului republican, însă conchide că nu a găsit ”probe suficiente” ale vreunei înţelegeri.

El prezintă, de asemenea, o serie de presiuni tulburătoare exercitate asupra anchetei sale de către Donald Trump, în frunte cu o tentativă de a-l destitui, însă fără să reclame, până la urmă, vreo inculpare. ”Un preşedinte nu poate fi inculpat cu privire la o infracţiune federală atât timp cât este în funcţie. Este anticonstituţional”, a justificat el. În plus, ”ar fi nedrept ca cineva să fie acuzat de un delict, dacă nu se poate apăra în justiţie”, a explicat el.

În schimb, ”Constituţia prevede o procedură în afara sistemului judiciar, pentru ca un preşedinte în exerciţiu să fie inculpat”, a subliniat Robert Mueller, referindu-se la procedura ”impeachment”-ului. Mai multe voci s-au ridicat imediat, în rândul democraţilor, cerând deschiderea unor demersuri în vederea destituirii lui Donald Trump.

Robert Mueller a trimis dosarul rus ”în vederea procedurii de destituire”, a scris pe Twitter senatoarea Kamala Harris, candidată în alegerile primare democrate în vederea alegerilor prezidenţiale din 2020. Alţi pretendenţi la Casa Albă, ca Elizabeth Warren sau Beto O'Rourke, i-au urmat exemplul.

Democraţii, care deţin controlul în Camera Reprezentanţilor, ar putea să lanseze această procedură de "impeachment". Ţinând însă cont de majoritatea republicană din Senat, ea urmează aproape sigur să eşueze. Liderii Partidului Democrat sunt, astfel, reticenţi să urmeze această cale.

Citeşte şi Procurorul Robert Mueller anunţă încheierea anchetei privind implicarea Rusiei în alegerile americane. Reacţia lui Trump

Odată cu apropierea scrutinului din 2020, ei se tem că ea ar pune în surdină mesajul campaniei cu privire la probleme care îi îngrijorează cu adevărat pe alegători, sătui de războaiele politice de la Washington.”Nimic nu este exclus şi nimeni nu este mai presus de lege”, a declarat preşedinta Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi. Însă ”vrem să fim siguri că avem un dosar beton”, pentru ca senatorii republicani să-i dea curs, a adăugat ea. În acest scop, congresmenii democraţi vor continua să se folosească de drepturile pe care le au de a ancheta, ceea ce prevesteşte noi înfruntări cu Casa Albă.

Declarându-se victima unei ”hărţuiri”, Trump s-a folosit deja de prerogativele prezidenţiale cu scopul de a împiedica anumiţi foşti consilieri să se prezinte la audieri în Congres. ”După doi ani, procurorul special îşi reia cursul vieţii, iar toată lumea ar trebui să facă la fel”, a îndemnat, la rândul său, o purtătoare de cuvânt a casei Albe, Sarah Sanders.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8430
RON
15 Jul
noapte 15 °
zi 29 °
Ultimele joburi adaugate
24 H