Ancheta privind posibila destituire a lui Trump: consiliera vicepreşedintelui, audiată cu uşile închise, în Congres

Publicat: Joi, 07 Noiembrie 2019 20:22 // Actualizat: Joi, 07 Noiembrie 2019 20:22 // Sursa: romaniatv.net

O consilieră a vicepreşedintelui american era audiată joi - cu uşile închise - în Congres, în cadrul anchetei vizând destituirea lui Donald Trump, primul angajat al serviciilor lui Mike Pence care a acceptat să dea curs convocării democraţilor.

Convocat tot joi, fostul consilier în domeniul securităţii naţionale al preşedintelui american John Bolton probabil nu se va prezenta în Congres, atât timp cât nu va fi somat în mod oficial. Consiliera lui Mike Pence, Jennifer Williams, este o angajată a Departamentului de Stat şi a fost detaşată din aprilie 2019 pe lângă vicepreşedinte în legătură cu probleme privind Europa şi Ucraina.

În această calitate, ea a ascultat în direct conversaţia la telefon aflată în centrul procedurii de destituire care-l ameninţă pe Donald Trump, convorbirea sa telefonică, la 25 iulie, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Trump i-a cerut atunci omologului său ucrainean să ancheteze cu privire la unul dintre rivalii săi democraţi, Joe Biden, şi la fiul acestuia, Hunter Biden, potrivit Agerpres

Convinşi că deţin, prin această cerere, proba unui ”abuz de putere”, democraţii au deschis la 24 septembrie o anchetă cu scopul de a constitui un dosar în vederea inculpării (”impeachment” în engleză), în Camera Reprezentanţilor, în care sunt majoritari.

Republicanii deţin, în schimb, majoritatea în Senat, ceea ce face improbabilă o condamnare a lui Trump în urma unui eventual proces politic. Niciun calendar nu a fost stabilit în acest sens. Denunţând o ”mascaradă”, Casa Albă a refuzat să coopereze în anchetă şi pune la îndoială credibilitatea martorilor, dintre care mai mulţi sunt diplomaţi de carieră. "Jennifer este de mult timp o angajată devotată a Departamentului de Stat”, a declarat presei avocatul său Justin Shur. ”Ne aşteptăm ca mărturia să reflecte larg ceea ce s-a exprimat deja public”.

Această audiere ar urma să se afle printre ultimele cu uşile închise, înaintea intrării într-o nouă fază, mult mai spectaculoasă, odată cu primele audieri publice, începând de la 13 noiembrie.

Donald Trump a dezminţit, în paralel, joi, dezvăluiri Washington Post (WP) potrivit cărora secretarul său al Justiţiei Bill Barr ar fi refuzat să organizeze o conferinţă de presă în care să declare că şeful statului nu a făcut nimic ilegal în timpul convorbirii telefonice. ”Secretarul Justiţiei a stabilit deja că apelul era corect”, a scris pe Twitter miliardarul, care afirmă că discuţia sa la telefon, al cărei rezumat a fost publicat de Casa Albă, este ”ireproşabilă”.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
HUFF.RO
România U21 – Finlanda U21 SCOR – ProTV live
România U21 – Finlanda U21 SCOR – ProTV live
1
EUR
4.7669
RON
15 Nov
noapte 11 °
zi 19 °
Ultimele joburi adaugate
24 H