Ancheta realizată de Boris Nemţov înainte de a fi ucis a fost PUBLICATĂ. Ce descoperise opozantul lui Putin

Apropiații opozantului rus Boris Nemțov, asasinat în luna februarie în plin centrul Moscovei, au prezentat marți un raport cu 'probe exhaustive' privind ingerința militară a Rusiei în Ucraina, stabilită plecând de la mărturiile soldaților sau ale rudelor lor, lucru negat cu fermitate de Kremlin, potrivit AFP.

12 mai 2015, 12:25
Ancheta realizată de Boris Nemţov înainte de a fi ucis a fost PUBLICATĂ. Ce descoperise opozantul lui Putin

Într-un raport de 64 de pagini, intitulat ‘Putin. Războiul’, redactat pe baza anchetelor realizate de Boris Nemțov înainte de a fi ucis, sunt prezentate ‘dovezi exhaustive’ și dezvăluiri ale ‘unor martori-cheie’ privind ingerința Rusiei în conflictul dintre separatiștii proruși și forțele Kievului prooccidental în estul Ucrainei, a indicat opozantul Ilia Iașin, copreședintele partidului RPR-Parnas (liberal) al lui Nemțov, potrivit Agerpres.

Potrivit lui Iașin, care a prezentat raportul în fața presei, trupele ruse au trecut pentru prima dată ‘în masă’ frontiera ucraineană în august 2014, asigurând reușita contraofensivei rebelilor la Ilovaisk și pe frontul de la sud de Donețk.

Citeşte şi ŞOCANT: MOSCOVA are o LISTĂ cu ŢINTE care trebuie LICHIDATE. Opozanţii ruşi sunt vizaţi. Kremlinul dezminte

Alte trupe au fost trimise ulterior în ianuarie și februarie pentru a-l determina pe președintele ucrainean Petro Poroșenko să se așeze la masa negocierilor de la Minsk și în timpul luptelor pentru orașul strategic Debalțevo, potrivit acestuia.

‘Toate succesele militare cheie ale separatiștilor au fost realizate de unități ale armatei ruse‘, a afirmat Iașin, care recunoaște totuși că toate elementele raportului au fost colectate în Rusia, fără o investigație la fața locului, în Ucraina.

‘Nici Putin, nici generalii săi nu au curajul să recunoască agresiunea militară împotriva Ucrainei. Minciuni lașe și ipocrite sunt prezentate ca mare înțelepciune politică’, a afirmat el.

Potrivit estimărilor raportului postum al lui Nemțov, cel puțin 150 de soldați ruși au fost uciși din august și până la sfârșitul lui decembrie 2014 și încă 70 în lunile ianuarie și februarie din 2015.

Elementele adunate de Boris Nemțov provin din ‘surse deschise’, din ‘surse anonime de la Moscova’ și din mărturiile familiilor soldaților căzuți în Ucraina, care l-au contactat în încercarea de a obține compensațiile financiare promise de autorități.

Citeşte şi Parlamentul European cere ANCHETĂ în cazul asasinării lui Boris Nemţov

Cele mai multe dintre probele prezentate de apropiații opozantului asasinat au fost deja dezvăluite de presa rusă și străină în lunile precedente.

Bisăptămânalul de opoziție Novaia Gazeta a publicat în luna martie un interviu cu un tânăr soldat rus care afirmă că unitatea sa de tancuri a fost desfășurată în Ucraina.

Media ruse au cerut în august ‘adevărul’ asupra prezenței militare ruse în Ucraina, după ce au fost raportate o serie de înhumări ale unor soldați în Rusia, morți în condiții necunoscute. În acea perioadă, zece parașutiști ruși au fost capturați în estul Ucrainei de forțele ucrainene. Președintele rus Vladimir Putin a explicat că aceștia ‘s-au pierdut’ pur și simplu.

În acest raport, Nemțov încercase să facă estimări și în ceea ce privește pierderile înregistrate de bugetul de stat al Rusiei ca urmare a situației din Ucraina. Acțiunile militare din estul Ucrainei au costat bugetul rus aproximativ 53 miliarde de ruble (circa 930 de milioane de euro), potrivit estimărilor făcute de economistul Serghei Aleksașenko, citat de newsru.com.

Citeşte şi Vladimir Putin, VINOVAT politic pentru asasinarea lui Boris Nemţov. Vezi cine a spus asta

În plus, se spune în raport, pentru întreținerea refugiaților din regiunile Donețk și Lugansk, Rusia a cheltuit din iulie anul trecut circa 80 miliarde de ruble (1,4 miliarde de euro), conform aceleiași publicații.

Kremlinul a refuzat să comenteze cu privire la acest raport prezentat marți de apropiați ai opozantului Boris Nemțov.

‘Nu am citit acest raport și, prin urmare, nu pot spune nimic’, a reacționat laconic Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus.