Detalii şocante ies la iveală după reconstituirea ultimelor ore din viaţa liceanului din Iaşi ucis vineri în holul casei în care locuia

Anchetatorii au verificat camerele publice de pe traseul Alexandru cel Bun - Piaţa Unirii şi au putut reconstitui drumul lui Sabin Şerban din acea dimineaţă. Liceanul, un elev foarte bun la învăţătură, nu a mai ajuns vineri la şcoală, la Liceul de Informatică. El s-a întors din drum, în mod neaşteptat, luând din Piaţa Unirii un alt tramvai spre casă, nu spre Copou.

15 nov. 2016, 17:33
Detalii şocante ies la iveală după reconstituirea ultimelor ore din viaţa liceanului din Iaşi ucis vineri în holul casei în care locuia

Procurorii ieşeni au deja mai multe detalii în cazul crimei de vineri, care a zguduit Iaşul. Tâ­nărul licean Sabin Şerban, fiul colonelului Ser­viciului Român de Informaţii Iaşi Gheorghe Şerban, a fost înjun­ghiat mortal în holul apartamentului. 

Vineri, ziua în care a avut loc crima, tânărul a chiulit de la şcoală, iar procurorii încă nu ştiu care este motivul. Este oricum o noutate ca un elev ca el, bun la învăţătură, să fi chiulit. Sabin pornise la ora 7 dimineaţa de acasă spre şcoală, ca de obicei, fiind filmat de camerele publice din oraş când se urcă într-un tramvai în cartierul Alexandru cel Bun, şi când coboară apoi în Piaţa Unirii. Însă, nu se ştie din ce motiv, aici nu s-a urcat într-un tramvai spre Copou, pentru a ajunge la Cole­giul de Informatică, ci s-a răz­gândit şi s-a întors acasă, cu un alt tramvai, spre Alexandru cel Bun. Cu alte cuvinte, acesta a lipsit mai puţin de o oră de acasă, în acea dimineaţă. Este în aceste condiţii de presupus că, în tramvai, a primit un telefon care l-a făcut să se întoarcă acasă.

Procurorii au mai precizat că, în timpul călătoriilor cu tramvaiul din acea dimineaţă, tânărul nu a fost însoţit de nicio persoană, nici la plecare şi nici la întoarcere. De asemenea, procurorii au precizat că, din primele cercetări, nu sunt informaţii cum că uciderea tână­rului ar fi fost vreo răzbunare la adresa tatălui băiatului, Gheorghe Şerban, colonel SRI. În aceste condiţii, poliţiştii ieşeni caută „un fir de aţă“ pentru a reuşi identificarea criminalului cu un minim de informaţii. Cel mai probabil, poliţiştii au un cerc de suspecţi, însă nu au probe solide pentru a construi un scenariu privind moartea tânărului.

Sabin Şerban a fost găsit mort, în apartamentul familiei, situat în zona Zimbru, de către tatăl său, vineri la ora 17.40. Când bărbatul a intrat în apartament, venind de la serviciu, acesta l-a văzut pe Sabin întins cu faţa în jos, în hol, iar dedesubt se afla o baltă imensă de sânge. Tânărul avea un cuţit înfipt în spate, zona omoplatului, în întregime, adică inclusiv plă­selele. Lovitura ucigaşului a fost cumva dată din lateralul băiatului, deoarece cuţitul era înfipt cu pu­tere în omoplatul drept, iar vârful a trecut prin gât şi a ieşit prin piept, în partea opusă. 

Cuţitul i-a secţionat tânărului un plămân şi aorta. Criminaliştii i-au pus pe părinţi să verifice apartamentul cu atenţie, pentru a vedea dacă au dispărut lucruri, însă toate erau la locul lor. De asemenea, poliţiştii au constatat în anchetă că lucrurile din casă, dar mai ales pe hol, unde a avut loc crima, nu erau răvăşite, semn că între atacator şi victimă nu a existat o luptă. Cel mai probabil, atacatorul a preferat să îşi surprindă victima. 

În momentul atacului, tânărul era îmbrăcat cu o pereche de blugi şi un tricou cu mâneci. De asemenea, luni, pro­curorii au confirmat faptul că arma crimei, cuţitul, fusese adusă de către criminal din afara apartamentului, nefiind un obiect din casă. Anchetatorii au precizat că lama cuţitului avea 14 centimetri, fără plăsele, şi nu avea ceea ce se numeşte opritor, la baza lamei, lăţimea cuţitului fiind de 3 centimetri. Arma s-a înfipt în corp în întregime, inclusiv mânerul, anchetatorii presupunând din acest motiv că asta s-a întâmplat în cădere, după înjunghiere.

În privinţa orei decesului, legistul a examinat corpul băiatului în jurul orei 20, şi a stabilit că acesta decedase cu cel puţin şase – opt ore mai devreme. Adică undeva mai devreme de orele 12 – 14. Anchetatorii mai bănuiesc că băiatul i-a dat drumul în casă ucigaşului, presupunând astfel că era o cunoştinţă sau chiar un apropiat.