Anchete în Prahova după ce patronul unei firme de confecţii şi-ar fi jignit angajaţii. Olguţa Vasilescu: Ştie cineva fabrica

ITM şi IPJ Prahova au început anchete la o fabrică de textile din Păuleşti, jud. Prahova, după apariţia în mediul online a unui video în care patronul şi-ar fi jignit angajaţii, care doreau să primească salariile.”Ştie cineva în ce fabrică din România a fost făcută filmarea?”,scrie Olguţa Vasilescu.

09 aug. 2017, 11:46
Anchete în Prahova după ce patronul unei firme de confecţii şi-ar fi jignit angajaţii. Olguţa Vasilescu: Ştie cineva fabrica

Pe filmuleţul apărut în mediul virtual se poate vedea cum la fabrica de confecţii de Păuleşti, angajaţii au fost chemaţi să participle la o şedinţă. Cel pe care îi ştiu de şef, se pare un cetăţean de origine cipriotă, ar fi răbufnit şi ar fi început să jignească lucrătorii pe motiv că aceştia şi-au cerut drepturile salariale.

“Astăzi vă luaţi banii, dar întârziem. Aveţi două opţiuni: ori la 16.10 plecaţi acasă fără salarii, ori aşteptaţi până la 18. (…) Vă purtaţi ca animalele. Sunteţi dezgustători. (…) Ţăranilor (…) Ieşiţi (…) Îi ştiu pe cei cu gura mare şi foarte curând o să scap de ei.(…) Idioţilor”, se aude pe înregistrare.

Citeşte şi: Angajaţii unei fabrici din Păuleşti, umiliţi de patronul străin: V-aţi comportat ca nişte animale! Sunteţi dezgustători! VIDEO

Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova s-a autosesizat, iar miercuri o echipă a mers în control la fabrică.

”Este o echipă acolo. S-a format o celulă şi s-a luat decizia să facem verifcări. Vrea să vedem dacă acest incident este legat de legislaţia noastră sau nu pentru a putea fi luate măsuri”, a declarat directorul adjunct al ITM Prahova, Constantin Stoica.

La rândul său, şeful de secţie al fabricii, Maria Tot, a declarat că bărbatul nu a folosit un limbaj “chiar aşa” şi că angajaţii nu au fost jigniţi.

”Mie nu mi s-a părut un limbaj chiar aşa. Nu e o ruşine să fii ţăran. Pentru mine e o mîndrie să fii ţăran. Angajaţii nu au fost jigniţi, atâta timp cât mie mi se spune că sunt ţăran, eu sunt mândră. Care a fost înjurătura?”, a declarat Tot.

Potrivit acesteia, salariile întârziau de o oră.

”S-a întâmplat într-o zi de salariu, în iunie. S-a întâmplat pentru că s-a întârziat salariul cu o oră, o oră şi jumătate. S-a făcut şedinţă şi am întrebat oamenii, frumos: aşteptăm să luăm salariile cu o oră şi jumătate întârziere sau îi luăm mâine? Asta s-a întâmplat şi din cauza schimbului valutar, cum se procedează la bănci. Probabil că nu s-a filmat tot! Atitudinea agresivă a fost a angajaţilor, nu a tututor, au scos nişte sunete foarte urâte, necivilizate, nu pot să le reproduc, comentarii pe lângă”, a mai spus Maria Tot.

Acesta a precizat că cel care apare în imagini este plecat din ţară, arată Mediafax.

Foşti angajaţi ai firmei respective au declarat că bărbatul vorbeşte urât lucrătorilor şi îi jigneşte.

”Vorbea foarte urât. Ăsta e stilul lui. Eu am scăpat că am plecat de acolo. Nu loveşte, dar jigneşte. Soţul unei secretare a venit şi l-a lovit că nu a mai suportat să-i vorbească aşa soţiei”, a declarat o fostă angajată.

Şi poliţiştii s-au autosesizat în acest caz şi a fost ăncepută o anchetă.

În plus, Poliţia Prahova a precizat că se fac cercetări şi pentru „promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unei infracţiuni contra păcii şi omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propagandă, săvârşită prin orice mijloace, în public”, după ce pe profilul Facebook al presupusului patron apar însemne care fac trimitere către fascism.

La rândul său, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, întreabă pe Facebook: “Ştie cineva în ce fabrică din România a fost făcută filmarea?”.

Fabrica are aproximativ 300 de angajaţi.