ANCOM mai face încă un pas pentru lansarea comparatorului de tarife

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a demarat licitaţia pentru realizarea aplicaţiei online de comparare a ofertelor de comunicaţii destinate utilizatorilor finali.

14 feb. 2012, 13:41
ANCOM mai face încă un pas pentru lansarea comparatorului de tarife

Comparatorul de tarife va oferi utilizatorilor finali acces la informaţii actualizate periodic cu privire la tarifele percepute de operatori pentru furnizarea serviciilor de telefonie fixă şi mobilă, a serviciilor de internet în bandă largă, precum şi a pachetelor tarifare care includ combinaţii ale acestora.

Pe baza opţiunilor introduse de utilizatorii finali, aplicaţia va efectua analize comparative ale planurilor tarifare disponibile pe piaţa din România, urmând să returneze un clasament al celor mai avantajoase 25 de oferte din punct de vedere al preţului (calculat pentru un interval de o lună). În momentul afişării rezultatelor, vor fi publicate şi alte detalii relevante privind ofertele respective (de exemplu, număr de minute sau SMS-uri incluse, perioada de facturare, durata minimă a contractelor, datele de contact ale serviciului de relaţii cu clienţii).

Metodologia de calcul pe baza căreia va fi efectuat clasamentul celor mai avantajoase oferte de comunicaţii electronice destinate utilizatorilor finali va fi realizată de câştigătorul licitaţiei. Acesta va evalua situația planurilor tarifare ale furnizorilor de comunicații electronice din România, va identifica algoritmul în urma consultării cu furnizorii de comunicații electronice din România şi reprezentanţii ANCOM şi va implementa şi testa soluţia aleasă înainte de lansarea publică pentru utilizatorii finali.

În 2009  intra în vigoare Decizia nr. 77/2009 care creează premizele necesare pentru ca ANCOM să realizeze şi să pună la dispoziţia publicului un portal de internet care să permită compararea tarifelor şi condiţiilor oferite de furnizorii de telefonie mobilă, telefonie fixă şi acces la internet în bandă largă, prin intermediul unei aplicaţii interactive de tip „calculator de preţuri”.