ANCOM reduce tarifele de interconectare. Vor scădea operatorii preţurile?

Autoritatea Naţională de Administrare şi Reglementare în Comunicaţii a anunţat marţi că va reduce tarifele maxime de interconectare cu peste 30% în anul 2012.

31 ian. 2012, 13:10
ANCOM reduce tarifele de interconectare. Vor scădea operatorii preţurile?

Cosmote, Orange, RCS&RDS, Romtelecom, Telemobil şi Vodafone  vor practica, începând cu 1 martie 2012, un tarif maxim pentru serviciile de terminare a apelurilor în reţele de telefonie mobilă de 4,05 eurocenţi pe minut. A doua etapă de reducere a tarifelor de terminare a apelurilor în reţelele de telefonie mobilă va avea loc la 1 septembrie 2012, dată de la care se va practica un tarif maxim de 3,07 eurocenţi/minut.

Tarifele maxime pentru interconectare în vederea terminării apelurilor practicate de cei 51 de operatori de telefonie fixă identificaţi ca având putere semnificativă pe piaţă vor scădea în prima etapă la 0,82 eurocenţi/minut de la 1 martie 2012, urmând ca de la 1 iulie 2012 să scadă la 0,67 eurocenţi/minut.

Potrivit datelor raportate de furnizori, piaţa de comunicaţii electronice a înregistrat în prima jumătate a anului 2011 valoarea de 1,7 miliarde euro (7,3 miliarde RON). Veniturile obţinute din servicii de terminare a apelurilor de voce de către operatorii de telefonie mobilă din România în această perioadă au atins suma de 0,2 miliarde euro (0,85 miliarde RON), reprezentând 11,7% din valoarea pieţei de comunicaţii electronice, în timp ce operatorii de telefonie fixă au obţinut 0,05 miliarde euro (0,2 miliarde RON) din serviciile de terminare a apelurilor de voce, reprezentând 2,7% din valoarea pieţei de comunicaţii electronice.

Tariful de terminare reprezintă preţul plătit de un furnizor de servicii de telefonie operatorului în reţeaua căruia este terminat apelul efectuat de proprii utilizatori în reţeaua acestuia din urmă. Acest preţ se regăseşte în tariful perceput utilizatorului final care iniţiază apelul. Practicarea unor tarife de terminare excesive în raport cu costurile poate prejudicia concurenţa în întreaga piaţă de telefonie, pentru că reprezintă un instrument prin care operatorii cu un număr mare de abonaţi pot împiedica dezvoltarea operatorilor mai mici.

Potrvit calculelor RTV.NET scăderea tarifelor de interconectare s-ar putea reflecta în preţurile de retail ale operatorilor de telefonie mobilă.