Anders Fogh Rasmussen: Rusia îşi rezervă toate opţiunile, inclusiv o intervenţie militară în Ucraina

Rusia îşi rezervă toate opţiunile în Ucraina, inclusiv o intervenţie militară, a declarat secretarul general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Anders Fogh Rasmussen, într-un interviu acordat publicaţiei germane Bild, citată vineri de agenţia de presă ucraineană Ukrinform, potrivit Agerpres.

22 aug. 2014, 08:36
Anders Fogh Rasmussen: Rusia îşi rezervă toate opţiunile, inclusiv o intervenţie militară în Ucraina

‘Pentru prima oară de la cel de-al Doilea Război Mondial, o ţară europeană cu ajutorul forţelor militare anexează o parte dintr-o altă ţară. Rusia a aruncat peste bord toate promisiunile şi angajamentele internaţionale şi a creat o situaţie cu totul nouă în domeniul securităţii în Europa, la care trebuie să ne adaptăm’, a afirmat Rasmussen.

‘Este evident că, după intervenţia militară a Rusiei în Ucraina, în contradicţie cu dreptul internaţional, nu mai există nivelul de încredere de dinainte’, a subliniat secretarul general al NATO, evidenţiind că încrederea în Rusia a scăzut, în genere, pe plan internaţional.

El nu a exclus posibilitatea ca Rusia să invadeze Ucraina. ‘Există un astfel de risc’, a estimat Rasmussen.

‘Tocmai am văzut cum militari ruşi se concentrează la frontiera ucraineană. Am observat un flux constant de arme şi combatanţi din Rusia în Ucraina. Vedem o implicare puternică rusă în destabilizarea situaţiei în estul Ucrainei, ceea ce include şi sprijin pentru separatişti’, a evocat secretarul general al NATO, potrivit căruia un lucru este cert: ‘ruşii îşi rezervă toate opţiunile, inclusiv o intervenţie militară’.

La summitul NATO (4-5 septembrie, la Newport, în Marea Britanie) ‘se vor face noi paşi’ ca Organizaţia să poată să răspundă cât mai repede posibil în caz de necesitate, a menţionat Anders Fogh Rasmussen. În interviul pentru Bild, el a accentuat necesitatea ca Alianţa Nord-Atlantică ‘să-şi consolideze apărarea comună’.