Andreea, tânăra care este eroină în fiecare zi. Povestea fetei care în loc să se distreze a ales să salveze vieţi

Andreea Bute (21 de ani) este unul dintre tinerii care activează ca voluntar în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi. Dintotdeauna a fost fascinată dintotdeauna de intervenţiile pe care le fac medicii şi paramedicii pentru a salva vieţile celor implicaţi în diverse situaţii de urgenţă, de la accidente rutiere până la incendii şi de aceea, spre deosebire de mulţi alţi tineri de vârsta ei, a lăsat deoparte distracţia şi se implică în ajutorarea semenilor săi aflaţi în situaţii limită.

23 nov. 2019, 14:55
Andreea, tânăra care este eroină în fiecare zi. Povestea fetei care în loc să se distreze a ales să salveze vieţi

Andreea Bute s-a înscris în programul „Salvator din pasiune” în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi şi a absolvit modulul de iniţiere predat de formatorii din cadrul SPIRC (Serviciul Pregătire pentru Intervenţie şi Rezilienţa Comunităţilor), participând în paralel la numeroase intervenţii pe ambulanţa SMURD, unde activează în prezent ca voluntar. În acelaşi timp, ea se pregăteşte zilnic pentru admiterea la Şcoala de Subofiţeri pompieri de la Boldeşti, judeţul Prahova.

Într-un interviu pentru adevarul.ro, fata a povestit cum au schimbat-o intervenţiile la care a participat şi ce satisfacţie ai când salvezi viaţa unui om. „Majoritatea intervenţiilor mă impresionează şi mă provoacă să îmi dezvolt abilităţile. Am învăţat că datoria faţă de semenul în nevoie este mai importantă, aşa că îmi stăpânesc mai bine emoţiile. Alături de echipa cu care lucrez, am învăţat să mă adaptez în diferite condiţii şi situaţii de urgenţă, să îmi menţin calmul şi răbdarea indiferent de circumstanţe„, spune Andreea.

Pentru mine, voluntariatul în cadrul SMURD este o pasiune, ceea ce mă determină să fiu mult mai calculată şi să îmi respect turele, fie ele grele sau uşoare. Da, într-adevăr, este multă muncă de teren, este o muncă imprevizibilă, nu am de unde să ştiu dacă tura va fi uşoară sau grea. Niciodată nu ştiu dacă voi intra într-o casă, într-un bloc sau pe stradă şi nici cu ce mă voi întâlni acolo. Cu toate acestea, am încredere în echipa mea şi stiu că împreună vom găsi o cale de a oferi ajutorul care ni s-a cerut. Cred că ieşirile în oraş cu prietenii pot fi replanificate, în schimb nevoile pacienţilor şi datoria de salvator nu pot fi neglijate sau amânate„, s-a destăinut tânăra de 21 de ani.

Fiecare intervenţie este diferită, dar Andreea a învăţat să se adapteze fiecărei situaţiii. „Fiecare caz are elementul lui surpriză, care creşte complexitatea intervenţiei, e nevoie de atenţie sporită la mediul în care are loc intervenţia, tipul de pacient cu care interacţionez – fie el conştient sau nu –, vremea şi mulţi alţi factori ce pot îngreuna sau uşura cazul. Totul este imprevizibil, ceea ce ne determină să fim mereu atenţi unul la celălalt şi la ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Asta pentru siguranţa pacientului, cât şi a noastră ca salvatori„, povesteşte ea.

Andreea Bute îşi doreşte acum să îşi finalizeze studiile şi să profeseze în cadrul SMURD ca asistent medical pentru a-şi transforma pasiunea în profesie.