Andrei Caramitru spune că României i se trage frâna de mână la intrarea în Schengen: „Austria și Ungaria sunt disperate să blocheze asta”

Andrei Caramitru spune că României i se trage frâna de mână când vine vorba de intrarea țării noastre în spațiul Schengen.

09 ian. 2024, 14:30
Andrei Caramitru spune că României i se trage frâna de mână la intrarea în Schengen: „Austria și Ungaria sunt disperate să blocheze asta”

Austria blochează intrarea României în Schengen, în condițiile în care austriecii au reușit să chiziționeze active și companii importante aici, spune Andrei Caramitru. Politicianul spune că România ar putea deveni o mare putere economică regională în cazul în care va reuși să câștige pe mai multe „fronturi”.

„Marea bătălie geo-politică și economică a următorilor 10 ani se va da – pentru noi – pe următoarele fronturi: 1) Rute comerciale / logistică – până acum, rutele principale în Europa de sud-est au fost Istanbul și ruta prin Serbia către Ungaria și Austria. Noi total izolați și fără infrastructură. Intrarea în Schengen terestru și construcția a două rute principale sud-nord (peste munți spre Sibiu) și prin Moldova spre Lviv schimbă TOTAL ecuația și noi ieșim on top aici. Infrastructura la noi + bulgari va fi gata până prin 2028. Austria si Ungaria sunt DISPERATE să blocheze asta”, a început Caramitru.

Citește și Salarii 2024. Vineri intră prima leafă majorată din acest an. Bugetarii care primesc peste 7.000 de lei pe card, cu 900 de lei mai mult ca în decembrie

Un alt capitol important la care România ar trebui să puncteze e energia. Caramitru spune că e esențial ca țara noastră să recupereze Petrom.

„2) Energie. Investițiile în nuclear și gazele din Marea Neagră ne vor poziționa ca marele producător din regiune. Problema e să deblocam interconectarea cu ungurii (și gazele externe să vină pe la noi, nu iar pe la sârbi spre Viena). E ESENȚIAL ca austriecii să nu mai controleze Petrom. E inacceptabil pentru noi. Soluția e o fuziune Petrom/Hidroelectrica/Romgaz – ar deveni cea mai mare companie din Europa de Est, un monstru puternic”, completează el.

În plus, România ar trebui să devină un stat influent în Balcanii de Vest, mai spune Caramitru, iar pentru asta să investească în zonă ca să devină un important actor economic.

„3) Influența în Balcanii de Vest – acolo Austria e marele investitor (împreună cu Ungaria). Asta trebuie contrabalansat urgent. Cum? BT să se forțeze să cumpere băncile Raiffeisen de acolo, Dedeman să investească într-o rețea în capitalele lor. eMAG să se extindă și să deschidă o operațiune locală care acoperă „open Balkans”. Oscar Downstream și Chimcomplex + alții să intre pe piețele de acolo. Dezvoltatorii de real estate + UBB să intre să investească. MULT mai mare atenție și implicare de la MAE, servicii, toată lumea acolo. Pentru ajutor – putem colabora cu turcii (care ar face orice și ei să îi scoată pe austrieci de acolo). Cam astea sunt temele. La final, putem deveni o mega putere regională, să lăsam Viena izolată, Ungaria la fel. Și se poate. Și se va întâmpla”, anticipează Andrei Caramitru.

Citește și E obligatoriu în orice magazin! Klaus Iohannis a promulgat legea care se aplică până la data de 31 ianuarie