Andrei Caramitru susține privatizarea companiilor strategice: „E de discutat de Portul Constanța, de aeroporturi, CEC, Romsilva”

Andrei Caramitru susține că soluția ieșirii din criză nu este reprezentată de taxe mai mari și tăieri de costuri, ci chiar de privatizarea companiilor strategice sau a companiilor municipale neperformante.
Mircea Filipescu
29 mai 2025, 17:04
Andrei Caramitru susține privatizarea companiilor strategice: „E de discutat de Portul Constanța, de aeroporturi, CEC, Romsilva”
Andrei Caramitru susține privatizarea companiilor strategice: „E de discutat de Porul Constanța, de aeroporturi, CEC, Romsilva”

Consultantul economic Andrei Caramitru atrage atenția asupra unei direcții foarte puțin explorate în discuțiile cu privire la reforma bugetară și sustenabilitatea economică, și anume valorificarea activelor statului.

Soluția lui Andrei Caramitru pentru ieșirea din criza economică

El nu este de acord cu creșterile de taxe sau reducerile de cheltuieli și susține că România are un patrimoniu public de zeci de miliarde de euro care ar putea fi privatizat.

„Când discutăm de o restructurare a statului, de cheltuieli prea mari, de datorie. Oamenii se gândesc imediat la tăieri de costuri și/sau creșteri de taxe. E super limitativ așa ceva, și e stupid. Trebuie să te gândești cu prioritate și la ACTIVELE statului. Care valorează zeci de miliarde și nu produc nimic.”, afirmă Andrei Caramitru.

Prima zonă – privatizarea firmelor în care statul are acționariat prea mare

Analistul identifică patru mari categorii de active care ar putea înlocui nevoia de ajustări fiscale bruște și ar atrage investitori.

„Avem 4 zone:

Firmele care produc bani (gen Hidro, Romgaz etc) – în care statul are acționariat prea mare (în mod normal pe reguli europene ar trebui să fie 49% maxim, restul pe bursă locală).

Citește și : Planul sumbru al Guvernului pentru reducerea deficitului: creşteri de taxe, impozite noi şi blocarea investiţiilor

Aici e de discutat și de Portul Constanța, de aeroporturi, CEC, Romsilva etc (care în mai toate țările sunt deținute privat / pe bursă – adică de fondurile de pensii ale oamenilor).”

Apoi, se orientează către firmele care nu produc profit, precum TAROM sau firmele de producție și distribuție energie către municipii, care ar trebui închise sau vândute.

Închiderea firmelor neprofitabile de stat

„2) Firme ale statului care sunt imense găuri negre. TAROM, firmele de producție și distribuție energie către municipii etc.

În total sunt vreo 1400 de firme de stat, multe deținute de CJ-uri, o treime deja în insolvență.

Aici trebuie închis și/sau vândut MASIV.”

Caramitru vorbește despre un aparat economic de stat supradimensionat, în care pierderile sunt cronice, iar eficiența, minimă. Soluția: închiderea și privatizarea rapidă.

Clădiri vândute către investitori

„3) Terenuri, clădiri etc. deținute de stat sau firme de stat care nu produc absolut nimic.

Vorbim de o valoare de multe zeci de miliarde de EUR aici.

De ex – de ce să fie la RAPPS hotelul de pe Kiseleff care e praf sau Casa Presei Libere care e lăsată în mizerie?

De ce să nu le vinzi la unii care le pot opera normal?”, arată Andrei Caramitru.

Criticând blocajele administrative, el aduce în discuție clădiri-simbol abandonate sau subutilizate, care pot fi repuse în circuitul economic.

Autostrăzile ar trebui făcute fără impact pe deficit

„4) Autostrăzile – da, da – care în toate țările normale la cap nu se fac pe deficit și pe datorie publică, ci prin PPP-uri (impact zero pe deficit și pe datoria statului).

Noi avem zero.

Trebuie mutată toată infrastructura pe PPP, ba chiar și mare parte din ce se face local (ca în UK, de exemplu).”, transmite Andrei Caramitru.

Caramitru acuză lipsa completă de viziune în ceea ce privește finanțarea marilor lucrări publice și propune un model anglo-saxon, bazat pe parteneriate cu sectorul privat.

Citește și : Nimeni nu scapă de facturi uriaşe! Ce prețuri la curent propun marile companii de la 1 iulie, creșterile ajung și la 130%

Concluzia sa este una foarte simplă: e mult mai ușoară generarea de bani din active, decât creșteri de taxe și tăieri de cheltuieli.

„Așa că cei care urlă să creștem imediat taxele de fapt urlă așa: vrem bani de la privați ca să păstrăm un sistem care nu funcționează.

Statul trebuie REDUS, DIMINUAT – masiv – NU CRESCUT!

E absolut esențial asta – altfel ajungem în situația țărilor din Europa de Vest cu taxe imense, creștere zero și datorii la cer.

Grecia. Trebuie să fim cu taxe mici și stat mic, ca în țările de succes, NU INVERS!”, încheie Andrei Caramitru.

DailyBusiness
Andreea Bostănică a primit un cadou de lux de 300.000 de euro. Influenceriţa are doar 20 de ani FOTO
Spynews
Povestea cuplului londonez care a renunțat la carierele de succes din Marea Britanie pentru a locui pe Riviera Franceză. De ce au luat această decizie
Bzi.ro
Irina Columbeanu, dispusă să se angajeze în România! Ce a determinat-o să ia această decizie
Fanatik.ro
Horia Ivanovici – Dumitru Dragomir, schimb de replici incendiar după dezmățul de la Beach, Please: „Selly, tu dormi bine? Doar bani, bani, bani, n-ai și tu niciun pic de moralitate?” / „Derbedei! Trebuie arestați!”
Capital.ro
UE schimbă regulile. România trebuie să verifice vârsta pe internet. NU toți românii vor mai avea acces
Playtech.ro
Ce salariu are un judecător în România în 2025 și la ce vârstă se pensionează, de fapt
DailyBusiness
Cât costă o cameră la hotelul din Mamaia al lui Gică Hagi în vara lui 2025. Tocmai a fost renovat!
Adevarul
Cine este Iulia Sviridenko, propusă de Zelenski pentru funcția de premier. Cariera discretă a unei tehnocrate cu influență în cercul prezidențial
wowbiz.ro
Alertă maximă! A revenit CIUMA! Primul deces înregistrat în ultimii 18 ani! Autoritățile sunt ÎNGROZITE
Spynews
Geanina Ilieș, dezvăluiri din culisele interviului cu Jennifer Lopez! Ce subiecte a abordat prezentatoarea în discuția cu artista
Spynews
Polițiștii au descins la casa uneia dintre fostele iubite a lui Emil Gânj, bărbatul care ar fi ucis-o pe Anda. Când l-a văzut ultima dată. Femeia se teme pentru viața ei
Evz.ro
Se prăbușesc afacerile din România. Pierderile sunt uriașe
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Cod galben de vreme rea în România, de azi, ora 12:00! Lista zonelor afectate de ploi, grindină și vijelii
Cancan.ro
Pilotul Air India ar fi prăbușit intenționat aeronava cu 260 de pasageri la bord. Care este motivul descoperit abia acum
Playsport.ro
Zăcământul uitat care transforma România într-o superputere. Poate salva Europa de criza...
Capital.ro
Doliu în televiziune. S-a stins cel mai iubit și celebru prezentator: Am fost uniți în jurul lui
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
„Inima mea nu acceptă cât te-ai chinuit pe un pat de spital” Familia tânărului ucis de un luptător K1 își strigă durerea și cere să se facă dreptate
Horoscop zilnic pentru toate zodiile – 13 iulie 2025. O zi de duminică plină de surprize
MediaFlux
O nouă lovitură pentru șoferi! Amenzi de 607 lei pentru viteză prea mică
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Sex, sunet și destrămare lentă: de ce trebuie să vezi Daisy Jones and The Six