Andrei Găluţ, solistul trupei Goodbye to Gravity, a semnat iniţiativa „Fără Penali”

Andrei Găluț, solistul și unicul supraviețuitor al trupei Goodbye to Gravity, grav rănit în incendiul din clubul Colectiv, a semnat inițiativa Fără Penali în funcții publice. Semnătura lui Andrei a fost adusă de părinții săi la cortul campaniei din Arad, pe care au primit-o cu poșta din Germania.

24 iul. 2018, 14:16

La mai bine de doi ani și jumătate de la tragedia care a expus dimensiunea corupției din România, artistul arădean s-a alăturat sutelor de mii de semnatari ai campaniei, din clinica din Germania unde urmează procesul de recuperare.

„Pentru noi, faptul că supraviețuitorii incendiului de la Colectiv susțin această inițiativă, are o semnificație deosebită. Atunci s-a strigat pentru prima oară Corupția ucide, iar demersul nostru se află într-o strânsă legătură cu mesajul transmis de societatea civilă în acea perioadă”, precizează avocatul Mihai Badea, președintele grupului de inițiativă Fără Penali în funcții publice.

În prezent, inițiativa a strâns 400.000 de semnături, iar printre semnatari se numără fostul premier Dacian Cioloș care a transmis, de la punctul de colectare de la Universitate, că „pentru a construi o Românie care să aducă bunăstare trebuie în primul rând să ai oameni cinstiți în funcții publice”. De asemenea, fostul Ministru de Externe Cristian Diaconescu, actori precum Oana Pellea, Victor Rebengiuc, sau artiști precum Smiley și Adrian Despot, și fotbaliștii echipei FC Rapid București au semnat pentru o Românie fără penali în funcții publice.

În perioada 18-25 iulie are loc Săptămâna Actorilor #FaraPenali. Peste 50 de actori din București și din marile orașe s-au alăturat demersului lansat de Marius Manole, de a ieși în stradă pentru a ajuta la strângerea semnăturilor. Voluntarii și actorii sunt în fiecare zi în Piața Universității între orele 17:00-20:00.

Zeci de voluntari vor fi în acest sfârșit de săptămână la festivalul EuropaFm: Live pe plajă care va avea loc pe plaja dintre Venus și Saturn, și la Festivalul Sighișoara Medievală.


Pentru ca inițiativa să fie votată în Parlament, sunt necesare 500.000 de semnături din cel puțin 21 de județe din țară, strânse în șase luni de la publicarea în Monitorul Oficial. Printre județele care au strâns semnăturile necesare se numără: București, Arad, Brașov, Constanța, Cluj, Sibiu și Timiș.

Reamintim că din comitetul de inițiativă fac parte filosoful și eseistul Mihai Șora; filosoful și scriitorul Gabriel Liiceanu; pianistul Dan Grigore; juristul și membrul GDS Eugen Vasiliu; activistul civic Valeriu Nicolae; președintele Asociației Colectiv GTG 3010 Eugen Iancu; membrii grupului „REZISTENȚA” Oana Negru și Mihai Tudorică; reprezentantul Forumului Democrat al Germanilor din România Klaus Fabritius; și că inițiativa este susținută și de USR alături de grupul REZISTENȚA, Forumul Democrat al Germanilor și diverse ONG-uri.