Andrei Gerea: Ne putem întinde cu privatizarea Oltchim până în iunie 2014. Căutăm 15 milioane de euro

Privatizarea Oltchim se va finaliza în iunie 2014, dacă se va găsi capital de lucru, a afirmat duminică, la Piteşti, ministrul Economiei, Andrei Gerea. În caz contrar termenul limită este februarie 2014.

27 oct. 2013, 10:48
Andrei Gerea: Ne putem întinde cu privatizarea Oltchim până în iunie 2014. Căutăm 15 milioane de euro

‘Dacă reuşim să găsim 15 milioane euro, cât este capitalul de lucru, ne putem întinde undeva până în iunie. Dacă nu reuşim să găsim aceşti bani, în luna februarie ne strângem mâna cu investitorii’, a declarat Gerea.

El a precizat că ar prefera prima variantă, deoarece găsirea unor investitori serioşi cere timp, dar deocamdată există unele probleme legate de asigurarea capitalului de lucru.

‘Cel mai presant factor este capitalul de lucru, care este absolut necesar pentru desfăşurarea activităţii şi pentru câştigarea de timp, pentru că o astfel de acţiune precum cea demarată de noi, pentru căutarea de potenţiali investitori, cere timp. (…) Avem nevoie de aceşti bani, care se caută în primul rând la bănci. Băncile, din păcate, nu sunt foarte dornice să finanţeze, este o problemă la nivel naţional, nu numai în cazul Oltchim. Dar am reluat discuţiile, nu numai în zona bancară, ci şi în zona fondurilor de investiţii’, a precizat ministrul Economiei.

Andrei Gerea a mai spus că există deja trei consorţii internaţionale care şi-au manifestat interesul pentru preluarea companiei Oltchim, însă campania de atragere de investitori pentru privatizare va continua. Pe de altă parte, vor fi reluate şi discuţiile cu reprezentanţii OMV Petrom referitor la posibila vânzare a rafinăriei Arpechim, aflată în prezent în conservare.

‘Săptămâna aceasta o să avem întâlnirea cu OMV, pentru că acum şase luni ei şi-au manifestat intenţia de a vinde rafinăria. Sigur, ar fi un plus pentru Oltchim, dar nu este atât de esenţial cum este Divizia Petrochimică Bradu. Se poate compensa lipsa rafinăriei, dar pentru Oltchim, pentru cei de la Vâlcea, şi asta au înţeles-o de-a lungul timpului, nu poate exista viitor, în forma în care este astăzi combinatul de la Râmnicu Vâlcea, fără ce se află la Piteşti. (…) Lucrurile, din punctul de vedere al tuturor, sunt clare, privatizarea se va face integrat’, a spus Andrei Gerea.

VEZI SI:

Andrei Gerea, noul ministru al Economiei: Singura soluţie ca să revitalizăm Oltchim e integrarea cu Arpechim