Andrei Marga se gândește la o candidatură pentru prezidențialele din 2024: „România trebuie reconstruită” (VIDEO)

Andrei Marga, românul care a declarat că marile puteri trebuie să se pună la masa negocierilor pentru încheierea războiului din Ucraina, are în plan o eventuală candidatură pentru funcția de președinte al României.

20 oct. 2022, 09:02
Andrei Marga se gândește la o candidatură pentru prezidențialele din 2024: „România trebuie reconstruită” (VIDEO)

Fost ministru de Externe și fost ministru al Educației, Andrei Marga, nu respinge varianta în care va candida pentru funcția de președinte al României.

Într-un interviu oferit pentru Evenimentul Zilei, în emisiunea lui Ionuț Cristache, intelectualul român a vorbit despre reconstrucția țării, cu ajutorul unei echipe dedicate interesului național.

„Nu m-am gândit încă, dar atunci când iau decizia, promit să vă dau un telefon.

Am atât de multe lucruri (n.r. – de făcut), să fii liber, să gândești… România trebuie reconstruită. Reconstruire României ar fi deviza rezonabilă după părerea mea. În economie e clar, trebuie reluată o anumită politică a resurselor naționale, trebuie intervenit în asistența socială, noi am strivit sindicatele, iar asta nu merge. Pluralismul fără sindicate nu merge. Sindicatele nu sunt confortabile, dar trebuie să le accepți. Mai departe, România are probleme grele cu legislația și aici trebuie o discuție mult mai temeinică decât legea (…) Justiția trebuie regândită. Eu mă mir că cei care iau decizii la noi nu se uită măcar în ce spun șefii Curții Constituționale din Germania, din Franța, din Italia și așa mai departe, oameni care sunt juriști de forță și știu cum se apără dreptul. În multe domenii trebuie intervenit.

Convingerea mea este următoarea: numai o coaliție a oamenilor dedicați interesului public poate salva situația. Trebuie să le vedem argumentarea, sunt mulți oameni”, a declarat Andrei Marga.

 

Andrei Marga a fost aplaudat la scenă deschisă, dar și aspru contestat, în special de MAE

 

În septembrie, profesorul Andrei Marga a provocat o mulțime de reacții, atât pozitive, cât și negative, după ce a declarat că granițele Ucrainei sunt nefirești. Astfel, celebrul intelectual i-a invitat pe susținătorii războiului să studieze mai atent istoria și să ia în calcul negocierile de pace, pentru a preîntâmpina un dezastru mondial.

În urma comentariului profesorului, autoritățile din Ucraina și ministerul român de Externe au reacționat vehement și l-au atacat dur pe Marga.

Dacă va candida la prezidențiale, Andrei Marga ar putea fi susținut de AUR și ar urma să lupte pentru turul al doilea cu Mircea Geoană – PSD, Laura Codruța Koveși / Cătălin Drulă – USR, Nicolae Ciucă – PNL.