Andrei Pleşu se retrage din viaţa publică. Cum şi-a motivat decizia

Publicat: Joi, 18 Aprilie 2019 22:25 // Actualizat: Vineri, 19 Aprilie 2019 07:57 // Sursa: romaniatv.net

Andrei Pleşu a anunţat, joi, că se retrage din viaţa publică şi a explicat decizia ca pe un gest de consecvenţă din partea sa, după ce a constatat că în cercetarea ştiinţifică în institutele de studii avansate a început să prevaleze corectitudinea politică.

Foto: Mediafax

Andrei Pleşu anunţă că se retrage din viaţa publică.

"Cu trecerea anilor, am constatat însă, din nefericire, că un alt tipde cenzură, mai subtilă şi, întrucîtva, mai perfidă (pentru că avea manierele «libertăţii»), tindea să devină regula competiţiilor pentru obţinerea unui stagiu de cercetare în institutele de studii avansate. Simptomul «de demaraj» al «înnoirii» a fost decizia finanţatorilor de a stopa subvenţionarea infrastructurii instituţionale, mărginindu-se la subvenţionarea proiectelor de studiu, cu deosebire a proiectelor «de actualitate», relevante geopolitic, «trendy» (minorităţi, gender etc.), «corecte», adică validate de ultimile cuceriri propagandistice, de ultimele «mode» planetare. Pe scurt, s-a decis finanţarea supei, dar nu a aragazului... Iar supa e recomandabil să fie conformă cu imperativele ideologice de ultimă oră. Consecinţele acestei «rezonabile» manevre financiare nu au întîrziat să apară. Candidaţii la diferitele burse de cercetare au înţeles destul de repede că, pentru a avea succes, trebuie să se «orienteze» în funcţie de context. Cu alte cuvinte, că alegerea temei trebuie să includă considerente de ordin «strategic»", scrie Andrei Pleşu.

Scriitorul spune că, în aceste condiţii, domeniul de investigaţie nu mai vine, imperativ, "de la centru", dar vine de la ambianţa "cochetă" a momentului.

"Prin urmare, nu ne mai alegem liber întrebările, ci le preluăm, abil, din noua – rentabilă – morală universitară, bine hrănită de presa momentului, de revoluţionara «corectitudine politică», de «problemele»zilei. În felul acesta, «savantul» tradiţional se transformă, pe nesimţite, într-un fel de gazetar cu ştaif, într-un «analist» ceva mai bine mobilat, poate, decît articlierul cotidienelor, dar ancorat fidel şi pedagogic în «meandrele concretului»", subliniază Pleşu.

În final, Andrei Pleşu anunţă că se retrage din viaţa publică: "Normal este ca, atunci când simţi că nu mai aparţii timpului tău, să faci un pas înapoi. Profit, aşadar, de ocazie, pentru a renunţa – cel puţin deocamdată – la orice prestaţie publică (articole, interviuri, conferinţe, colocvii etc.). Păstrez doar rubrica de la Dilema veche, din loialitate faţă de un proiect la care am pus umărul. Decizia mea e un minim semn de consecvenţă, pentru care apelez la înţelegerea cititorilor mei, cîţi vor mai fi fiind...".

loading...
5 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Andrei Pleşu retragere viata publica
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
19 apr 12:23
Răspunde | Votează email 0 email
oamenicasobolani
Pe-o tablă de șah predispusă la crah
… Unde nici un cal nu mai este valah
Pe-o tablă în clește în formă de pește
Împuțit demult de curge printre dește

Pe-o tablă aridă plină cu aguridă
… C-o nație hibridă pierdută de perfidă
Căzută în dizgrație în anul ‘80 de grație
În care-n șobolani se prefăcu c-o operație

… Pe-o tablă cu pociți scoși la înaintare
Să-i lingă Europei drobul întreg de sare
Și mai pociții ei, marii cu limbi de foc
Își țin pionii-anume să nu zboare din joc

Pe-o tablă de șah cu iz de tescovină
Tot scoate capu-o mostră din nația șovină
… Martorii lui Ciordova, cel zisu „fără vină“
Că le tot dă benzină să lase o bășină!
19 apr 10:03
Răspunde | Votează email 0 email
NAE
Sarlatanul tot sarlatan ramine si post-mortem dupa sinucidere!! Adio si fara regrete ,pa monser.
19 apr 08:54
Răspunde | Votează email 0 email
romanul
Plesule, nu iti vom simti lipsa! Du-te si nu mai reveni!
19 apr 01:49
Răspunde | Votează email 0 email
Neagu Mircea
Oare Eminescu , cand a Scris Poezii s-o fi Gandit si la Imparatul Traian ?
19 apr 01:23
Răspunde | Votează email 0 email
Neagu Mircea
Daca Bisericile Noastre sunt mai Micute , iar alte Catedrale sunt mai Mari , asta inseamna ca in trecut nu am fost asa de Mareti in Istorie si ne-am adaptat si Noi Bisericile dupa Statura Noastra , din Trecutul Istoriei . Ei acum Ce Vreti ? Lapte si Miere ? Mancam si Noi Cozonac ! ca e Bun si acela !
1
EUR
4.8418
RON
12 Jul
noapte 15 °
zi 25 °
Ultimele joburi adaugate
24 H