Angajaţi ai ambasadei R. Moldova la Moscova ar fi vândut numere diplomatice

Angajaţi ai ambasadei Republicii Moldova la Moscova ar fi vândut numere diplomatice către persoane terţe, potrivit unor verificări ale Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) de la Chişinău şi unui reportaj al postului de televiziune Pervîi Canal.

24 mai 2013, 10:45
Angajaţi ai ambasadei R. Moldova la Moscova ar fi vândut numere diplomatice

Pozele cu maşinile de lux, apărute în presa de la Chişinău, care ar fi aparţinut ambasadei Republicii Moldova la Moscova i-au determinat pe ofţerii CNA să iniţieze un dosar penal şi o anchetă de serviciu. Oamenii legii de la Chişinău au vrut să afle cu ce scop 12 angajaţi ai ambasadei moldovene au cerut 60 de numere diplomatice, scrie Mediafax.

„Ofiţerii CNA au iniţiat un dosar penal pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu angajaţilor Republicii Moldova la Moscova”, a spus şeful Direcţiei Urmărire Penală, Bogdan Zumbreanu. „Nu putem spune exact câte maşini figurează, pentru că putem lucra doar cu cifrele oficiale oferite de autorităţile ruse”, a precizat el.

Poliţia Rutieră din Rusia nu comentează acest caz. Se ştie doar că numerele diplomatice se eliberează în cantitatea în care solicită ambasada.

Totodată, Ministerul de Externe de la Chişinău a făcut o investigaţie de serviciu, în care s-a constatat că cel puţin 15 automobile nu aparţin ambasadei şi sunt scoase din evidenţă la Moscova. In presă au apărut şi pozele acestor maşini, între care două maşini de model Bentley, un BMW şi o limuzină Mercedes-Benz.

De asemenea, jurnaliştii ruşi au mers în garajul ambasadei Republicii Moldova la Moscova, unde au constat că acesta nu are capacitatea de a stoca 60 de maşini. În plus, ei nu au văzut niciun Bentley, niciun BMW şi nicio limuzină Mercedes-Benz, ajungând la concluzia că proprietarii acestor maşini nu au vreo legătură cu ambasada, ci doar au cumpărat numerele diplomatice pentru a circula prin Moscova, fără a fi verificaţi.

Potrivit presei ruse, numerele diplomatice oferă numeroase privilegii în trafic. Conform Convenţiei de la Veneţia, o maşină cu numere diplomatice se consideră teritoriul unui alt stat. Şoferul poate să nu iasă din maşină şi nici să prezinte documente chiar în cazul unui accident. Pe Internet sunt postate numeroase imagini în care maşini cu numere diplomatice încalcă orice regulă de circulaţie. Numerele diplomatice pot fi obţinute prin angajarea formală în cadrul ambasadei sau obţinând statutul de consilier de onoare.