Scandal! Angajaţii din două spitale aşteaptă TICHETE DE VACANŢĂ de la judecători

La Spitalul de Copii şi Spitalul de Pneumoftiziologie nu s-au acordat voucherele din cauza lipsei fondurilor.

09 ian. 2019, 09:40
Scandal! Angajaţii din două spitale aşteaptă TICHETE DE VACANŢĂ de la judecători

Deşi săptămâna aceasta a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă care prevede că instituţiile publice trebuie să acorde vou­chere de vacanţă şi în următorii doi ani, la do­uă spitale din Iaşi, angajaţii nu le-au pri­mit nici anul acesta, scrie zdi.ro. E vorba de Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Sfânta Maria” şi Spi­talul de Pneumoftiziologie, unde niciun an­gajat n-a beneficiat de vouchere de vacanţă în 2018, nici măcar de valoare modică.

Citeşte şi VOUCHERE DE VACANŢĂ 2019. Veşti proaste pentru bugetari, schimbările au apărut în Monitorul Oficial

Conform Sanitas Iaşi, la Spitalul de Copii s-a pus în discuţie, la un moment dat, acordarea unui voucher de 200 de lei de persoană, dar, în cele din urmă, conducerea a susţinut că acordarea unei sume mai mici decât cele stabilite legislativ, adică 1.450 de lei de salariat, ar fi ilegală, şi a decis să nu mai acorde deloc. Liderul sindical de la Spitalul „Sfânta Ma­ria” spune că angajaţii au fost duşi cu vorba de conducere până la sfârşitul lunii noiembrie, când era termenul limită de acordare a tichetelor.

„Pentru anul acesta, spitalul nu a dat vouchere. La insistenţele noastre au făcut un sacrificiu să găsească nişte bani, să acorde câte 200 de lei de salariat, dar au văzut că lege prevede că nu se poate diminua suma şi atunci s-au răzgândit şi nu am mai primit nimic. Nu există nicio şansă de a mai primi, decât dacă vom câştiga procesul pe care îl vom demara, deoarece vom da unitatea în judecată, întrucât tichetele erau trecute în buget. Ne-au dus cu vorba până în noiembrie. Am strâns semnături de la toţi angajaţii, vom da în judecată spitalul, iar la anul stăm cu speranţa că poate nu vom fi iarăşi vitregiţi”, a precizat Codrina Dimitriu, liderul sindical de la Spitalul „Sfânta Maria”.

Aceeaşi situaţie a fost şi la Spitalul de Pneumoftiziologie, unde tichetele de vacanţă n-au fost acordate tot pentru că nu ar exista suficiente fonduri.

„Bineînţeles că nu se vor mai da anul acesta. Au fost scoase din buget, din lipsă de fonduri, aşa justifică conducerea unităţii. În consecinţă, membrii de sindicat au hotărât să strângă semnături şi să dea în judecată spitalul, să-şi câştige drepturile. Suntem aproape de finalizarea tabelelor şi până la finalul anului se va merge către instanţă”, a precizat Victoria Deriu, liderul sindical de la Spitalul de Pneumoftiziologie.

Contactaţi de „Ziarul de Iaşi”, managerii celor două unităţi medicale spun că bugetul nu le-a permis să acorde tichetele şi că din fondul spitalului au asigurat necesarul de medicamente şi materiale.

Radu Terinte, managerul Spitalului „Sfânta Maria” a adăugat că acestea n-au fost oricum obligatorii şi că n-a riscat să dea o sumă mai mică, pentru că unitatea ar fi fost penalizată.

„Ne-am făcut o analiză financiară din care a rezultat că, anul acesta, din cauza faptului că am avut încasări mai slabe, nu ne-am putut permite să acordăm şi tichete de vacanţă. Pentru noi ar fi însemnat o sumă de minimum un milion jumătate de lei, şi atunci nu puteam să riscăm să facem datorii către furnizori pentru că asta la un spital înseamnă lipsa furnizării. Atunci am pus în balanţă dacă lăsăm spitalul să funcţioneze şi să trateze copiii în continuare sau intrăm în şomaj tehnic ca să dăm vouchere de vacanţă. La anul va primi toată lumea, dar acum nici n-au fost obligatorii. Ne-am gândit să dăm mai puţin, dar în norme este ilegal să diminuăm valoarea voucherului de vacanţă, mai mult decât atât, se penalizează cu amendă de 14 puncte, iar un punct este vreo 1.900 de lei. Indicatorii pe care i-a scos spitalul anul acesta sunt net superiori, astfel că nego­cierea cu casa pentru anul viitor se va face pe alte baze, deci vom încasa mai mulţi bani, ceea ce înseamnă că o să ne permitem să dăm vouchere de vacanţă pentru colegii noştri”, a precizat acesta.

Dr. Cristina Grigo­rescu, managerul Spitalului de Pneumo­ftiziologie, a spus că veniturile unităţii sunt prea mici şi că, dacă era posibil, ar fi fost date.

„Acestea au fost prinse în bugetul ideal, dar nu am avut bugetul respectiv. Am spus sindicatului că, în momentul în care vom avea posibilitatea, vom da. Toată lumea vrea asta, nu o facem din rea intenţie. Nu pot să iau de la medicamente şi de la materiale sanitare ca să dau la vouchere. Am făcut tot ce s-a putut, dar asta nu însemnă că am şi reuşit”, a adăugat aceasta.

Într-o situaţie similară se află şi personalul din unităţile de primire urgenţe, care este plătit din bugetul de stat, şi care a rămas de asemenea fără vouchere. Conducerea Sanitas Iaşi spune că a discutat problema cu ministrul Sănătăţii, iar aceasta a aruncat sarcina achitării tichetelor spitalelor, deşi legea spune exact invers. Iulian Cozianu, preşedintele Sanitas Iaşi, a declarat că sindicatul va sprijini angajaţii în demersul judiciar şi că nu este acceptabil ca doar o parte din spitale să acorde acest drept, în timp ce o altă parte să-l refuze.