Angajaţii din Sănătate nu renunță și continuă protestele! Sindicaliștii amenință cu grevă generală, din 27 iulie. Reacţia ministrului Rafila

Haosul pare că acaparează și Sănătatea! La nici două săptămâni de la încheierea grevei profesorilor, angajații din sănătate spun că nu renunță și continuă protestele. Mai mult, sindicaliștii din Sănătate amenință cu greva generală din data de 27 iulie, dacă autoritățile nu le vor lua în considerare revendicările.

25 iun. 2023, 18:45
Angajaţii din Sănătate nu renunță și continuă protestele! Sindicaliștii amenință cu grevă generală, din 27 iulie. Reacţia ministrului Rafila

UPDATE: Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila (PSD), a anunţat că s-a înţeles cu angajaţii afiliaţi Federaţiei Solidaritatea Sanitară, care ameninţă cu greva generală, şi spune că vor fi scoase la concurs mii de posturi şi în curând va fi semnat şi contractul colectiv de muncă în care este prevăzut numărul de zile de concediu pentru personalul sanitar. Potrivit ministrului, plata gărzilor şi diferenţele salariale între asistenţi şi infirmieri vor fi reglementate în noua lege a salarizării.
”Noi suntem în legătură cu sindicatul Solidaritatea Sanitară, ne-am întâlnit chiar şi săptămâna trecută, deci nu este vorba de o lipsă de dialog, dimpotrivă, cred că ne-am şi înţeles asupra pincipalelor revendicări şi căutăm soluţii pentru ele. Unele dintre ele sunt comune cu Sanitas”, a declarat, duminică seară, la Prima News, Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

Potrivit acestuia, pentru a se ajunge la grevă generală în sistemul sanitar ar trebui ca ambele federaţii reprezentative la nivel de sector să declanşeze protestul.

Ministrul afirmă şi că vor fi făcute angajări în sistemul sanitar, în baza unui Memorandum. Ministerul Sănătăţii va solicita 4.000 de posturi, iar Ministerul Dezvoltării va solicita 10.000 de posuri pentru unităţi sanitare aflate în subordinea autorităţilor locale şi judeţene.  Rafila a precizat şi că va fi emisă o ordonanţă care va reglementa numărul de zile de concediu pentru personalul sanitar, astfel că va putea fi semnat şi un nou contract colectiv de muncă.

Totuşi, mai sunt unele revendicări care îşi vor găsi rezolvarea în noua lege a salarizării. ”Sunt unele revendicări la care  răspunsul corect va fi dat prin noua lege a salarizării: plata gărzilor sau a turelor care trebuie făcută la salariul în plată nu la cel din 2018 şi mai există o revendicare legată de diferenţierea mai clară între personalul din rândul asistenţilor medicali şi infirmiere. Este o diferenţă mică şi acest lucru trebuie corectat. Încercăm să găsim o soluţie tranzitorie pentru ca aceste revendicări să fie rezolvate”, a explicat Rafila.

Angajaţii din Sănătate nu renunță și continuă protestele!  Federația Solidaritatea Sanitară a anunțat că în urma nemulţumirilor cadrelor medicale privind numărul mare de gărzi, inclusiv în timpul orelor libere, Consiliul de de Coordonare a decis continuarea protestelor.

Citește și Alexandru Rafila încearcă să evite o grevă în Sănătate. Ministrul s-a întâlnit cu reprezentanții sindicatelor. Ce revendicări au aceștia

Angajaţii din Sănătate nu renunță și continuă protestele!

De asemenea, sindicaliştii au subliniat că 1.128 de medici au aderat deja la protestul ”Demisia din contractele de gărzi suplimentare” şi că dacă autoritățile nu le vor lua în considerare revendicările din 27 iulie, se poate ajunge la grevă generală.

”Acţiunile de protest aflate în desfăşurare vor fi continuate şi accentuate. La ora actuală Federaţia Solidaritatea Sanitară are în plină desfăşurare protestul numit Demisia din contractele de gărzi suplimentare (CIM-urile cu timp parţial, aferente gărzilor suplimentare normei de bază), la care au aderat până în acest moment 1.128 de medici. Această acţiune îşi arată deja primele rezultate, mai multe spitale mari anunţând că nu vor putea acoperi gărzile din cauza acestei forme de protest”, a anunțat Federaţia Solidaritatea Sanitară, printr-un comunicat de presă.

Conform noului program al protestelor, în data de 29 iunie va avea loc lansarea unui protest inovativ şi transmiterea solicitărilor de încheiere a Acordului şi Procedurii pentru grevă, iar în 6 iulie vor fi pichetate unităţi sanitare din ţară. Totodată, în 12 iulie va fi organizat un nou miting naţional al angajaţilor din Sănătate, în Piaţa Victoriei din Bucureşti, iar pe 19 iulie va avea loc greva de avertisment.

Greva generală va fi declanşată în 27 iulie însă, până atunci, Federaţia va clarifica lista cu semnături pentru declanşarea protestului.

”În cadrul procedurii desfăşurate pentru a decide declanşarea grevei, Consiliul de Coordonare al Federaţiei Solidaritate Sanitară a constatat că nu toţi angajaţii care au semnat pentru grevă au făcut acest lucru utilizând formulare organizaţiei,  această situaţie riscând să ridice suspiciuni privind legalitatea declanşării grevei (…) De asemenea, Consiliul de Coordonare al FSSR a constatat existenţa solicitărilor de la multe unităţi pentru a prelungi perioada de culegere a semnăturilor, motivată de intenţia de a corecta această situaţie”, au trensmis reprezentanții Federaţiei Solidaritatea Sanitară.

Citește și Un nou protest în Piața Victoriei. Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” organizează miting și marș pe străzile Capitalei