Angajații din România pregătesc proteste masive pentru majorarea salariilor. Prof. Mircea Coșea: „În vară va exista o criză de lichiditate în rândul populației” | EXCLUSIV

Din ce în ce mai multe grupuri socio-profesionale se revoltă, pe fondul inflației explozive. Au trecut doar câteva luni de la primele scumpiri accelerate, iar economiștii avertizează că acesta a fost abia începutul. 

17 mai 2022, 14:06
Angajații din România pregătesc proteste masive pentru majorarea salariilor. Prof. Mircea Coșea: „În vară va exista o criză de lichiditate în rândul populației” | EXCLUSIV

Față de aprilie 2021, rata inflației în România a ajuns la 14%, în acest an, informează Institutul Național de Statistică (INS), dar economiștii spun că valoarea reală este, de fapt, de peste 20%. Sindicatele Cartel Alfa susțin că prețurile pentru alimentele de bază au crescut cu 20-80%. În acest context, solicită majorarea salariilor cu minimum 200 de lei neimpozabili.

„De la o zi la alta, preţurile sunt mai mari, iar salariul minim acoperă din ce în ce mai puţin din valoarea coşului de trai, determinând sărăcirea accelerată a lucrătorilor.

Peste 40% din contracte sunt la nivelul salariului minim, iar 9 din 10 români câştigă sub salariul mediu de aproximativ 3500 lei net”, notează sindicatul.

Reacția sindicaliștilor a venit după ce guvernul a propus un proiect de ordonanță de urgență dedicat angajaților „vulnerabili” – cu salariul minim, prin care angajatorii vor putea majora opțional salariul cu 200 de RON, sumă care nu va fi impozitată.

În replică, sindicaliștii solicită ca salariile să fie majorate pentru toți angajații, nu doar pentru cei cu salariul minim pe economie.

„În fond, gândirea este benefică, doar că această majorare, aşa cum o prevede propunerea de OUG, se poate aplica doar salariaţilor încadraţi cu salariul minim de 2.550 RON brut. De ce un salariat plătit cu 2.550 lei brut (1.524 lei net) ar fi considerat vulnerabil, iar cel cu un salariu de 1.570 lei net (cu 50 de lei mai mult), spre exemplu, nu ar fi în aceeaşi categorie? Toate salariile aflate sub valoarea coşului minim pentru un trai decent (2.708 lei pentru o persoană in dec 2021) plasează lucrătorii într-o situaţie de vulnerabilitate (…)”, au transmis sindicaliștii.

 

Avertismentul profesorului Mircea Coșea: Prețurile vor continua să crească și în cea de-a doua jumătate a lui 2022

 

Dumitru Istrate, președinte Cartel Alfa București, susține că nu există semnale pozitive din partea Guvernului, motiv pentru care se pregătesc proteste masive.

„E discriminare ceea ce se întâmplă. Trebuie luată în calcul poziția noastră! Vom merge până la proteste masive de stradă, mai mult ca sigur. Am creionat în linii mari planul, urmează să stabilim calendarul”, a declarat oficialul Cartel Alfa, pentru RomâniaTV.net.

Profesorul Mircea Coșea avertizează că scumpirile din prima parte a anului 2022 au fost abia începutul. Tăvălugul va continua, iar prețurile la carburanți vor reflecta cel mai fidel noul context economic.

„Lucrurile sunt dificile pentru România. Așa cum bine știm, când prețul brut al petrolului crește, și prețul la pompă crește. Dar dacă prețul la brut scade, nu scade și la pompă. Românul a început să se bucure de răul cel mai mic.

Protecția Consumatorului și ASF nu reacționează, statul nu face nimic pentru că la fiecare litru de benzină câștigă.

Se anunță o perioadă dificilă în vară, când va exista o criză de lichiditate în rândul populației, ceea ce înseamnă o scădere a economiei. În toamnă și iarnă va fi și mai greu, pentru că vor crește prețurile, în special la energie”, a declarat fostul ministru al Economiei, pentru RomâniaTV.net.