Angajaţii Ryanair ameninţă cu greva timp de 12 zile! Oprirea zborurilor ar declanşa haosul în sezonul concediilor

Personalul navigant al companiei Ryanair din Spania vrea să declanşeze o grevă timp de 12 zile în luna iulie, pentru a cere condiţii mai bune de muncă. Vestea a stârnit deja îngrijorare deoarece o posibilă perturbare a zborurilor ar declanşa haosul în rândul turiştilor, în plin sezon estival.

03 iul. 2022, 15:45
Angajaţii Ryanair ameninţă cu greva timp de 12 zile! Oprirea zborurilor ar declanşa haosul în sezonul concediilor

Anunţul făcut de angajaţii Ryanair a fost făcut în ultima zi a grevei actuale a echipajelor care a început joi. Acţiunea de protest a determinat compania aeriană să anuleze 10 zboruri în Spania, anunţă agenţia Reuters, citată de News.ro.

Personalul navigant al companiei se va afla în grevă în zilele de 12-15, 18-21 şi 25-28 iulie, în cele 10 aeroporturi spaniole în care operează Ryanair, au spus sindicatele sindicatele USO şi SICTPLA într-un comunicat.

”Sindicatele şi echipajul Ryanair… cer o schimbare de atitudine din partea companiei aeriene”, au spus aceştia într-un comunicat, cerând ca Ryanair să reia negocierile cu privire la probleme, inclusiv plata salariului minim.

Reprezentanţii Ryanair nu a răspuns imediat solicitării de a prezenta o reacţie oficială a companiei pe această temă.

De asemenea, sindicaliştii au cerut Guvernului ”să nu permită Ryanair să încalce legislaţia muncii şi drepturile constituţionale, cum ar fi dreptul la grevă”.

Citeşte şi: Plajele de la Marea Roşie, închise după o tragedie de proporţii. O femeie a fost ucisă de un rechin într-o staţiune din Egipt preferată de români

Angajaţii Ryanair, greve în mai multe ţări din UE

Sindicatele personalului navigant al Ryanair din Belgia, Spania, Portugalia, Franţa şi Italia au declanşat greve în ultimele zile, însă compania aeriană low-cost a anunţat că mai puţin de 2% din zborurile sale programate în weekendul trecut au fost afectate.

Lucrătorii companiilor aeriene din întreaga Europă au desfăşurat proteste pe măsură ce sectorul se adaptează la o reluare a călătoriilor după ridicarea blocajelor din cauza pandemiei, iar lipsa de personal a fost acuzată de întârzierile şi cozile lungi.

Personalul navigant al easyJet din Spania va organiza greve timp de nouă zile în luna iulie, pentru a cere salarii mai mari. Compania aeriană a anulat sâmbătă cinci zboruri din Spania.

Lucrătorii de la aeroportul Charles de Gaulle din Paris au intrat în grevă vineri şi sâmbătă, forţând anularea a aproximativ 10% din zboruri.

De asemenea, în Portugalia, o destinaţie de top pentru vacanţe, nu există greve în desfăşurare, dar 65 de zboruri către şi dinspre Lisabona erau de aşteptat să fie anulate sâmbătă din cauza ”unui set de constrângeri la diferite aeroporturi europene”, a declarat compania de management aeroportuar ANA.

Situaţia portugheză a afectat în mod predominant serviciile companiei aeriene TAP, care nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. Cozi lungi s-au format la biroul de asistenţă al TAP din Lisabona, în timp ce pasagerii frustraţi încercau fie să reprogrameze rezervîroşe, fie să obţină o rambursare.

Citeşte şi: Moartea lui Peter Imre naşte controverse. Medicul Flavia Groşan: „Cică un cancer pulmonar la 20 de ani şi reactivat acum. Ei, hai, nu-mi jigniţi inteligenţa”