Angajatorii trebuie să achite până luni pentru prima dată noile taxe salariale

Declararea și achitarea taxelor salariale aferente lunii ianuarie 2018 se pot face până luni, inclusiv, potrivit calendarului fiscal stabilit de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). De altfel, acesta este primul termen de la care trebuie declarate și plătite noile taxe salariale.

25 feb. 2018, 11:31
Angajatorii trebuie să achite până luni pentru prima dată noile taxe salariale

Declararea și plata impozitului pe salarii și a contribuțiilor sociale obligatorii pentru luna ianurie 2018 se pot face până luni, cel târziu, în conformitate cu calendarul fiscal pus la dispoziția contribuabililor de către ANAF.

Ambele obligații fiscale se declară la Fisc cu ajutorul formularului 112 „Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate”.

Plata se face în contul unic 20.A.47.01.00 „Sume încasate pentru bugetul de stat în contul unic, în curs de distribuire”, în cazul impozitului pe salarii, respectiv în contul unic 55.02 „Disponibil al bugetelor asigurărilor sociale și fondurilor speciale, în curs de distribuire”, în cazul contribuțiilor sociale.

Practic, începând cu această lună, când trebuie declarate veniturile aferente lunii ianuarie 2018, se trece efectiv la noul sistem de contribuții sociale. Concret, vorbim despre următoarele taxe salariale: 10% impozit pe veniturile din salarii (datorat de salariat), 10% pentru contribuția la sănătate (datorată de salariat), 25% pentru contribuția la pensii (datorată de salariat) și 2,25% pentru contribuția de muncă (datorată de angajator).