Angel Tîlvăr, reacţie la Rus: Condamn orice exprimare în dezacord cu respectul faţă de românii din diaspora

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, a transmis joi o declarație de presă în care arată că regretă și condamnă exprimările care "vin în dezacord" cu respectul cuvenit românilor din diaspora.

11 iun. 2015, 18:51
Angel Tîlvăr, reacţie la Rus: Condamn orice exprimare în dezacord cu respectul faţă de românii din diaspora

„Subscriind la importanța pe care instituțiile acestui stat o acordă românilor de pretutindeni și familiilor lor, regret și condamn orice exprimare care vine în dezacord cu respectul și sprijinul de solidaritate de care trebuie să dăm dovadă, ca frați, ca români. Salut gestul de onoare al celui care a făcut afirmații ofensatoare cu referire la românii din diaspora”, susține Tîlvăr în declarația de presă.

Citeşte şi: IOAN RUS şi-a dat demisia. Victor Ponta a acceptat-o: „Vom discuta despre înlocuitor săptămâna viitoare”

Ministrul subliniază că decizia de a părăsi țara „nu este una pe care să o iei cu inima ușoară”.

„De cele mai multe ori, în urmă nu rămân doar locuri și amintiri frumoase, ci și oameni. Familia — cei dragi, care au nevoie de prezența, de un sfat, de o mângâiere. Copii care adorm cu dorul de părinți și le simt lipsa, în multe dintre întâmplările importante ale vieții lor.

Noi, cei rămași aici, avem datoria de a face distanțele mai mici. De a-i sprijini în fiecare pas pe cei de departe, prin păstrarea legăturilor acestora cu țara — mamă, prin susținerea pe care trebuie să o acordăm celor pe care de acasă, ducându-le celor plecați — cât de des putem — o frântură de România”, spune ministrul.

Tîlvăr e de părere că proiectele, programele și liniile de finanțare care îi vizează pe românii din afara granițelor reflectă grija „statului român, îndreptată spre cei aflați departe de România”, scrie Agerpres.

Premierul Victor Ponta i-a acceptat joi demisia ministrului Transporturilor, Ioan Rus, după declarațiile acestuia despre românii din străinătate și despre familiile lor.

”România are 3 milioane de oameni să zicem, din forța activă, în acest moment în Occident. Dintre care vreun milion sunt fierari betoniști, fierari și așa mai departe. Lucrează în construcții, autostrăzi prin Europa. Au poate 1.500 de euro salariu. O spun foarte direct. De banii ăștia, copiii se fac golani acasă și nevastă-sa curvă. De 700 de euro vin acasă jumătate”, a declarat Ioan Rus.

Citeşte şi: Preşedintele FADERE, despre declaraţiile lui Ioan Rus: Analizăm posibilitatea de a-i face plângere penală

Ulterior, ministrul Rus a transmis un comunicat de presă în care și-a cerut scuze și a susținut că formularea folosită este o ”generalizare artistică, o licență”.