Angel Tîlvăr și George Maior, întâlnire de nivel înalt! Ambasadorul României și ministrul Apărării pregătesc vizita Regelui Iordaniei în România!

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a efectuat, în perioada 15-17 martie 2023, o vizită oficială în Regatul Hașemit al Iordaniei. Întrevederile cu prim-ministrul Iordaniei și cu ministrul Apărării, E.S. Bischer Al Khasawneh, precum și cu președintele Comitetului Statelor Majore Întrunite, general-maior Yousef Al-Hunaity, au constituit oportunități de consolidare a cooperării bilaterale cu Regatul Hașemit, având în vedere rolul important al acestuia într-o zona cu provocări securitare și economice semnificative.

16 mart. 2023, 18:08
Angel Tîlvăr și George Maior, întâlnire de nivel înalt! Ambasadorul României și ministrul Apărării pregătesc vizita Regelui Iordaniei în România!

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a discutat cu premierul Iordaniei, în timpul întrevederii oficiale, despre stadiul actual și perspectivele relaţiilor de cooperare bilaterală în domeniul apărării, inclusiv în contextul parteneriatului consolidat al Regatului Hașemit cu NATO, dar și despre cooperarea în cadrul ONU.

Oficialul român a apreciat eforturile Iordaniei de reglementare pe cale pașnică a conflictelor din regiune si rolul asumat pentru consolidarea relației de cooperare bilaterală în domenii de interes reciproc. Au fost identificate o serie de domenii cu un potențial important de dezvoltare în context bilateral, precum forțele pentru operații speciale, educație militară, instruirea personalului și industria de apărare.

Ministrul Apărării a opinat că exercitarea de către țara noastră a mandatului de Ambasadă Punct de Contact NATO la Amman în perioada 2023-2024 creează premisele unei implicări active a României în dezvoltarea capacităților de apărare ale Regatului Hasemit (Defence Capacity Building).

Oficialii au avut un schimb de opinii privind evoluțiile situației de securitate internaționale. În acest context, Angel Tîlvăr a subliniat importanța regiunii Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică.

În finalul discuțiilor, ministrul Apărării a reiterat faptul că Iordania reprezintă un partener semnificativ pentru România și a reiterat interesul de a consolida relațiile militare existente și de a identifica noi oportunități de cooperare în beneficiul ambelor părți. Oficialul român a subliniat importanța partenerialului strategic pe care România îl are cu SUA, în contextul în care si Iordania se bucură de o relație constantă și îndelungată cu partenerul american.

Cei doi oficiali și-au exprimat angajamentul de continuare a dialogului politico-militar în scopul dezvoltării cooperării în domeniul apărării. Neoficial, surse din apropierea delegației române din Iordania au confirmat pentru RomaniaTV.net că ambasadorul României, George Maior, a discutat cu ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, despre o posibilă vizită a regelui Iordaniei în țara noastră. Regele Abdullah II bin Al-Hussein ar urma să întoarcă vizita oficialilor români la finalul anului. Ultima vizită a regelui Iordaniei în România a fost în urmă cu aproximativ cinci ani, în septembrie 2018, atunci când acesta a avut o întrevedere cu președintele Klaus Iohannis.