Angela Cristea, şefa Comisiei Europene în România: La 10 ani de la aderare, 54% dintre români consideră că vocea lor este auzită în UE

Românii au încredere în proporție de 57% în Uniunea Europeană la 10 ani de la aderarea țării noastre, a declarat Angela Cristea, șefa Reprezentanței Comisiei Europene, cu prilejul prezentării rezultatelor sondajelor de opinie privind cei 10 ani de la aderarea României și Bulgariei la proiectul comunitar.
Filip Stan
27 nov. 2017, 11:20
Angela Cristea, şefa Comisiei Europene în România: La 10 ani de la aderare, 54% dintre români consideră că vocea lor este auzită în UE

„Este un sondaj de opinie pe care l-am realizat împreună cu Reprezentanța din Bulgaria, pentru că cele două țări, România și Bulgaria, au împlinit, la 1 ianuarie 2017, 10 ani de când sunt state membre ale UE și am vrut să vedem cum percep acest lucru cetățenii celor două țări. (…) Dacă ar fi să extragem trei mesaje cheie din aceste rezultate, acestea sunt următoarele: în primul rând, românii devin cetățeni europeni activi și sunt de părere că opinia lor este auzită, începe să fie auzită la Bruxelles”, a declarat Angela Cristea, luni, la conferința de presă.

Ea a punctat că, în al doilea rând, din sondaj reiese „o aliniere perfectă a dorințelor românilor cu cele ale Comisiei Europene, așa cum au fost ele exprimate de președintele Juncker în luna septembrie, respectiv o preferință clară pentru scenariul șase privind viitorul UE: scenariul unitate pentru toți”.

„În al treilea rând, dacă ne gândim la programul de lucru al Comisiei Europene pe următorii doi ani, care poartă acum numele Road to Sibiu — pentru că, în prima parte a anului 2019, România va deține Președinția rotativă a Consiliului UE și prima întâlnire la nivel înalt, primul summit al UE după ieșirea Marii Britanii va avea loc la Sibiu—, ce vedem este că, pentru români, principalele priorități pentru această Președinție ar trebui să fie politicile de coeziune, agricolă, securitatea și migrația, dar și aderarea la spațiul Schengen și încheierea MCV”, a spus Cristea, potrivit Agerpres.

Șefa Reprezentanței CE în România a prezentat și o serie de cifre rezultate din sondaj.

„Observăm semnalul cel mai pozitiv, faptul că 54% dintre români consideră că vocea lor este auzită în UE. Este prima dată când avem o majoritate în acest sens. (…) În același timp, 86% dintre români au o atitudine pozitivă sau neutră față de Uniunea Europeană, 14% au o atitudine negativă față de UE, aici rezultatele sunt foarte apropiate de cele ale vecinilor bulgari: la ei, 84% au o atitudine pozitivă sau neutră și 16% au o atitudine negativă. În ceea ce privește încrederea, UE rămâne una dintre instituțiile în care românii au cea mai mare încredere: 57% dintre români au răspuns că au încredere în UE”, a afirmat Cristea.

Ea a adăugat că imaginea predominantă pe care o au românii despre UE pare să fie aceea a unui „proiect de pace și bună înțelegere atât între statele membre, cât și în relația cu exteriorul”.

„Principalele atuuri ale UE, așa cum au fost ele alese de cetățenii români, ar fi existența unor relații bune cu statele membre ale UE — 48%, (…) respectarea drepturilor omului, a democrației și a statului de drept — 46%, (…) și capacitatea UE de a promova pacea și democrația dincolo de granițele sale — 41% dintre români”, a spus oficialul CE.

Cristea a menționat și cifrele din sondaj referitoare la percepția românilor asupra celor 10 ani de aderare, cu „avantaje și dezavantaje”.

„Am scos primele trei avantaje: un membru al familiei lor și-a găsit un loc de muncă într-o țară din UE — 35% dintre români au pus asta pe primul loc. Al doilea avantaj identificat de români — că s-a obținut acces la mai multe bunuri și la mai multe piețe, iar pe locul trei, cu 30% — impactul pozitiv al fondurilor UE asupra regiunii în care trăiesc. (…) Dezavantaje: pe primul loc, pentru români: scăderea puterii lor de cumpărare — 67% (…), achiziționarea de terenuri sau proprietăți imobiliare de către străini — 57%, exodul de creiere — 56% — români, rezultatele privind atitudinea față de aderarea la Schengen și la euro. Bulgarii sunt mult, mult mai optimiști. 77% dintre bulgari cred că vor adera la Schengen, doar 45% dintre români cred asta, deși știm că ambele țări îndeplinesc toate condițiile pentru aderare. În ceea ce privește aderarea la zona euro, 78% — Bulgaria, 55% — România. Adevărul este că există niște diferențe între cele două țări, Bulgaria deja anunțând că și-ar dori să adere cât mai repede la zona euro”, a explicat șefa Reprezentanței Comisiei UE în România.

Cristea a menționat, de asemenea, că în ceea ce privește viitorul UE, „românii preconizează că UE va deveni mai puternică — 56% și mai unită—58%, de unde poate și această preferință a cetățenilor români pentru scenariul 6, care spune unitatea pentru toți”.

„Pe locul doi este scenariul 5 — scenariul unei integrări mai profunde, cu toată lumea în același timp, iar pe locul 3 — scenariul 1, în care continuăm pe același drum. Principalele provocări sau amenințări la adresa UE în viitor: — terorismul — 65%, Rusia — 46% și migrația — 41%. În schimb, domeniile în care românii ar dori ca UE să conlucreze îndeaproape, care ar trebui să fie prioritatea pe care să se concentreze în viitor sunt: ocuparea forței de muncă și creșterea economică — 62%, 61% — bulgarii; sănătatea — 43%, 38% — bulgarii; migrația — 35% românii, 38% bulgari; educația — 35%, 25% — bulgari; protecția mediului: 30%, bulgarii—14%”, a mai declarat oficialul european.

La eveniment au mai participat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, și consilierul prezidențial Laurențiu Ștefan.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
Zodiile pentru care se deschid uși importante după 10 mai. Noroc din plin, reușite, dar și oportunități pentru ele
Capital.ro
Întoarcerea lui Traian Băsescu. Cutremur total pentru prezidențiale
Playtech.ro
Ce este Black Wednesday, fenomenul care ar putea afecta grav economia României? Euro, la un nou record
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Trecutul mai puțin cunoscut al lui George Simion. „Era poreclit «balamuc». Un om alunecos, lipsit de scrupule”
wowbiz.ro
Ionuț Dolănescu a făcut accident în urmă cu puțin timp! Încă o lovitură pentru familia Mariei Ciobanu, chiar în ziua înmormântării soțului său
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Coșmar meteo. Veste de ultimă oră de la ANM
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultima oră! Ionuț Dolănescu a făcut accident! În ce stare se află artistul
Cancan.ro
BREAKING | Un nou papă la Vatican! Cine va călca pe urmele lui Papa Francisc
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se taie 200 de lei de pe card. Decizie din 1 iulie pentru românii cu pensii sub 2.200 de lei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Doi părinți, tineri români, în vârstă de 19 și 23 de ani, au fost găsiți morți în casă, în Germania: "Au fost împreună în baie, mult timp". Au plecat la muncă în străinătate cu doar câteva zile înainte de tragedie
Primul sondaj pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale. Ce procente au Nicușor Dan și George Simion: între ei e o diferență destul de mare
MediaFlux
Descoperire în furtul Tezaurului Dacic. Anunț important din Olanda.
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră în România: autostradă cu hub de mare putere pentru vehicule electrice. Stațiile, mai performante decât cele din Germania