Angela Merkel cere electoratului un „mandat solid”, care să-i permită menţinerea unei „Germanii puternice”

Cancelarul german Angela Merkel, care candidează pentru un nou mandat, a lansat alegătorilor sâmbătă, la Berlin, în ultimul miting electoral al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) dinaintea legislativelor din 22 septembrie, apelul de a merge la vot pentru a-i acorda un "mandat solid" care să-i permită menţinerea "unei Germanii puternice, o ţară respectată în Europa şi care îşi apără interesele în lume".

21 sept. 2013, 11:05
Angela Merkel cere electoratului un „mandat solid”, care să-i permită menţinerea unei „Germanii puternice”

Referindu-se la criza economică care afectează Europa în ultimii ani, Merkel, care şi-a reafirmat ataşamentul faţă de valorile europene, a subliniat că solidaritatea nu poate fi decât una „condiţionată”, scrie Agerpres.

În opinia sa, criza economică nu a fost încă depăşită şi este necesar ca statele din zona euro să pună în practică o serie de reforme pe care Germania le-a implementat deja.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de institutul Emnid şi care va apărea în ediţia duminicală a publicaţiei Bild, coaliţia de centru-dreapta condusă de cancelarul Angela Merkel conduce cu un mic avans în faţa opoziţiei. Astfel, coaliţia formată din Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială (CDU-CSU) şi liberali (FDP) este preferată de 45% din electoratul german, faţă de coaliţia de centru-stânga alcătuită din Partidul Social-Democrat (SPD, condus de Peer Steinbruck), Verzi şi stânga radicală Die Linke – preferată de 44% din germani (din care 26% SPD, 9% Verzii şi 9% Die Linke).

Sondajul Edmin mai relevă că formaţiunea eurosceptică „Alternativa pentru Germania”, care a înregistrat o ascensiune extraordinară în ultimele săptămâni, este susţinută de numai 4% dintre germani, cu un procent sub pragul minim necesar accederii în parlament.

Alte două anchete sociologice publicate vineri şi realizate de institutele Forsa şi Allensbach indică şi ele o diferenţă extrem de mică între centru-dreapta şi centru-stânga în intenţiile de vot ale electoratului german, ceea ce sporeşte şansele unei ‘mari coaliţii’ între CDU-CSU şi SPD. Această coaliţie a funcţionat bine în perioada 2005-2009, sub conducerea cancelarului Angela Merkel.

În fine, un sondaj de opinie difuzat joi de canalul de televiziune ZDF, realizat pe un eşantion reprezentativ de 1.370 de persoane, arăta că CDU-CSU ar obţine duminică 40% din voturi, în timp ce actualul partener de guvernare (FDP) doar 5,5%. Candidatul social-democrat la postul de cancelar, Peer Steinbruck, ar obţine 27% din sufragii, Verzii – 9%, iar stânga radicală Die Linke – 8,5%. De asemenea, sondajul arăta că ‘Alternativa pentru Germania’ va fi votată de 4% din germani.

Aproximativ 61,8 milioane de germani sunt chemaţi duminică la vot pentru a-i alege pe cei 598 de membri ai celui de-al 18-lea Bundestag. Indiferent însă de rezultatul scrutinului de duminică din Germania, noul Bundestag va trebui să colaboreze cu o cameră superioară a parlamentului (Bundesrat, ce reprezintă cele 16 landuri germane) dominată de SPD şi Verzi, în condiţiile în care creştin-democraţii au pierdut alegerile regionale în multe landuri importante în ultimii ani.