Angela Merkel e hotărâtă: Germania nu va da arme Ucrainei

Cancelarul german Angela Merkel a făcut cunoscut, oficial, faptul că ţara sa nu intenţionează să sprijine cu armament armata Ucrainei. Merkel este de părere că această modalitate de rezolvare a conflictului nu este potrivită şi că problemele se pot rezolva pe cale paşnică, prin negocieri de pace, şi nu prin forţă armată.

02 feb. 2015, 18:14
Angela Merkel e hotărâtă: Germania nu va da arme Ucrainei

Aflată într-o vizită în Ungaria, Angela Merkel a făcut aceste declaraţii referitoare la situaţia din Ucraina, solicitând totodată încetarea imediată a focului în Ucraina, conform acordurilor de pace încheiate la Minsk.

Merkel a ţinut să precizeze că țara sa va face totul pentru soluționarea conflictului din estul Ucrainei prin negocieri. La rândul său, Viktor Orban a susținut, în aceeași conferință de presă, că Ungaria nu poate fi decât în favoarea păcii și nu poate fi de acord că măsurile care duc la exacerbarea conflictelor.

Pe de altă parte, Angela Merkel a criticat conceptul de ”democrație nonliberală”, susținut de premierul ungar Viktor Orban. În conferința de presă comună cu premierul ungar, Merkel a afirmat că  ”este foarte important într-o democrație, chiar și atunci când dispui de o largă majoritate, să dialoghezi cu opoziția, cu societatea civilă și cu presa. Este un model important pentru Ungaria. Nonliberal și democrație nu pot sta alături, în opinia mea”.  Anul trecut, Orban, acuzat de opozanții săi pentru tendințele de autoritarism, a prezentat Rusia, China și Singapore ca modele ale unei ”democrații nonliberale” pe care ar dori-o și în Ungaria, potrivit Agerpres.

Șeful guvernului ungar nu își ascunde admirația față de președintele rus Vladimir Putin, care va vizita Budapesta la 17 februarie. ”Nu credem că democrația trebuie să fie neapărat liberală. Este vorba de a acorda întâietate unei școli de gândire și noi nu uităm acest lucru”, a afirmat la rândul său Viktor Orban, în conferința de presă comună cu Angela Merkel.

Ungaria, țară membră a UE, susține sancțiunile adoptate de Europa împotriva Rusiei în cadrul crizei ucrainene, estimând însă că măsurile sunt contraproductive.