Angela Merkel: Grecia trebuie să ofere condiţii decente de viaţă pentru migranţi

Cancelarul Germaniei, Angela Mekel, a susţinut sâmbătă că guvernul elen trebuie să-şi îndeplinească cât mai rapid promisiunea de a oferi adăpost pentru 50.000 de migranţi, iar Uniunea Europeană ar trebui să ofere ajutor Greciei în acest sens, relatează Reuters.

05 mart. 2016, 17:26
Angela Merkel: Grecia trebuie să ofere condiţii decente de viaţă pentru migranţi

Iniţial Grecia ar fi trebuit să creeze 50.000 de locuri în centrele de primire pentru refugiaţi până la sfârşitul anului 2015. Restanţele pe care le are guvernul elen trebuie să fie soluţionate cât mai rapid cu putinţă, întrucât Grecia trebuie să ofere condiţii decente de viaţă pentru migranţi. În urma discuţiilor mele cu premierul Alexis Tsipra, ştiu foarte bine că astea sunt şi intenţiile lui, însă are nevoie de ajutor, iar aici UE trebuie să fie solidară cu Grecia„, a precizat Merkel.

Cancelarul german a acuzat Austria şi ţările din Balcani că sunt responsabile de criza umanitară a migranţilor din Grecia. În vreme ce, premierul grec a susţinut vehement că aceleaşi state că distrug Europa prin deciziile unilaterale de gestionare a crizei migranţilor.

Aceste decizii unilaterale luate de ţări aflate mai la nord pe ruta migratorie din Balcani au declanşat un efect domino cu consecinţe dezastruoase pentru Grecia. ONU a avertizat miercuri că o criză umanitară pare inevitabilă în Grecia, după ce peste 30.000 de migranţi au rămas blocaţi la graniţa macedoneană.

Numărul migranţilor de pe teritoriul elen creşte constant, cu peste 2.000 de persoane care sosesc zilnic pe mare dinspre Turcia. De altfel, autorităţile greceşti au fost nevoite să ia măsuri pentru redirecţionarea migranţilor spre tabere improvizate pe câmpuri sau stadioane, pentru ca aceştia să nu se adune în localitatea Idomeni, aflată la frontiera cu Macedonia, unde condiţiile au ajuns inumane.