Angela Merkel le-a spus germanilor adevărul despre coronavirus. De ce i-a avertizat să se pregătească de ce e mai rău

Angela Merkel a surprins pe multă lume zilele trecute, afirmând în două rânduri că aproximativ 60-70% dintre germani vor fi afectaţi de noul coronavirus. Asta înseamnă că peste 50 de milioane de germani vor fi infectaţi, iar ce a determinat-o pe cancelar să avanseze aceste cifre apocaliptice rămâne o întrebare la care mulţi experţi încearcă să răspundă.

12 mart. 2020, 09:14
Angela Merkel le-a spus germanilor adevărul despre coronavirus. De ce i-a avertizat să se pregătească de ce e mai rău

Discursul Angelei Merkel este cu atât mai surprinzător cu cât este în totală contradicţie cu cele ale celorlalţi importanţi lideri ai lumii, precum Donald Trump sau Emmanuel Macron. Când a făcut anunţul că două treimi din germani vor fi infectaţi, cancelarul Merkel era însoţită de ministrul Sănătăţii de la Berlin şi şeful Institutului de Sănătate Publică, astfel că informaţiile furnizate către public aveau acceptul experţilor.

În conferinţa de miercuri, Angela Merkel nu le-a făcut mari promisiuni germanilor, iar anunţul său a fost mai degrabă o chemare la arme a compatrioţilor. Le-a cerut acestora să respecte restricţiile şi să dea dovadă de solidaritate, pentru binele comun.

Citeşte şi Coronavirusul din Europa a devenit mai agresiv. A suferit mutaţii severe în ultimele două luni

Cuvintele longevivului cancelar, care conduce de 14 ani destinele Germaniei şi care a trecut ţara cu bine peste criza economică din 2008, au mare greutate în întreaga lume, iar faptul că acum a fost fără menajamente şi a ales să spună direct adevărul îi determină pe experţi să afirme că mesajul său necosmetizat are legătură cu faptul că se află la ultimul său mandat, după alegerile de anul viitor urmând să se retragă din fruntea ţării. Mesajul său de acum este însă total diferit faţă de cel din 2008, când pieţele intrau în colaps după prăbuşirea Lehman Brothers, iar Merkel ieşea în faţa conaţionalilor săi şi îi liniştea. „Le spunem oamenilor că economiile lor sunt sigure”, le spunea ea atunci. Oamenii au crezut-o şi ulterior i-au fost recunoscători.

Citeşte şi Coronavirusul va face ravagii, scenariul negru pentru România. Documente secrete vorbesc de sute de mii de spitalizaţi

Acum, doamna Merkel spune că dorește să îi ajute pe oameni să înțeleagă măriimea provocării pe care o reprezintă virusul, care se răspândește rapid şi este încă în mare parte necunoscut. Mai mult, a recunoscut că „încă nu suntem capabili să oferim soluții în toate domeniile Vom face ceea ce este necesar, împreună și într-un context european„.

Experți în evoluţia bolilor spun că prezicerea ratelor generale de infecție într-o țară sunt destul de incerte, dar estimările în intervalul 60-70% au fost realiste. „Cercetătorii din domeniul meu spun de mai bine de o lună că 30 până la 60% din populația lumii va fi infectată”, spune dr. Elizabeth Halloran, de la Centrul de Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson.

Alessandro Vespignani, profesor de informatică și științe ale sănătății la Universitatea Northeastern din Boston, modelează dinamica socială a bolilor infecțioase și se consultă zilnic cu oficialii din domeniul sănătății din întreaga lume. El consideră că numărul celor două treimi este cel mai rău dintre scenarii. „Aș spune că rata infecţiilor ar putea fi mai aproape de 30 până la 50 de procente”. Totuşi, el nu a exclus posibilitatea ca două treimi din populaţia lumii să fie infectată, în funcție de cât timp circulă virusul.